Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteket: “Vi är inga bad guys”

REPLIK. Apoteket vänder sig emot beskrivningen av dosverksamheten i Östergötland i en blogg på Svensk Farmaci i förra veckan där de utmålades som "bad guys".

I bloggen “Flera aktörer använder fördyrande förpackningar” den 16 oktober skrev Svensk Farmacis chefredaktör Nils Bergeå-Nygren:

“Vi har idag belägg för att även andra dosaktörer använt mycket småförpackningar – bland annat statliga Apoteket AB i Östergötland. Dessutom har det utan tvivel också skett på öppenvårdsapotek, även om TLV:s statistik på makronivå inte fångat upp det. Apotekstjänst är således långt ifrån ensam “bad guy” i det här sällskapet.”

Replik:

Artikeln utgår ifrån att dosförpackningar har ett lägre pris per tablett än motsvarande mindre förpackning när det i själva verket minst lika ofta är tvärtom. För vad som ska finnas i dossortimentet vägs in, både hur priset till kund påverkas och vilken marginal som genereras till oss. Sedan tillkommer såklart läkemedlens tillgänglighet och hållbarhet samt kassettstorlek i maskinerna när beslut om sortiment tas.

För övrigt så är dosapoteket i Örebro ett öppenvårdsapotek. Det är väldigt svårt att sätta byte till mindre förpackningar i system på vanliga öppenvårdsapotek, eftersom det i ordinationen är preciserat vilken förpackningsstorlek som ska expedieras.

Utifrån detta håller vi inte med om att vi också är ”bad guy” i sällskapet.

Maria Andersson
Apoteket AB
Externa Relationer & Press

Andra läser