Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

LV försvarar Losec-beslutet

Så länge det inte finns några bevis för att Losec kommer att orsaka problem i vanliga affärer så godkänner Läkemedelsverket det. Blir det problem så dyker de upp i vården, menar man. Samtidigt nobbar ICA läkemedlet – av kommersiella skäl.

Det finns inga data som pekar på någon ökad risk med att sälja Losec i vanliga affärer.

Det är grunden för Läkemedelsverkets beslut att tillåta preparatet i daglig handel. Det faktum att det aldrig tidigare har sålts i vanliga affärer tar man ingen hänsyn till.

– Det enda vi går på är de studier och den biverkningsrapportering som vi kan se, säger Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på enheten Effekt/Säkerhet 1 som har medverkat i arbetet att godkänna försäljning av Losec i dagligvaruhandeln.

För att komma på fråga för försäljning i vanliga affärer måste ett läkemedel uppfylla tre kriterier; Det ska vara lämpligt för egenvård, det ska vara sällsynt med allvarliga biverkningar och det ska vara lämpligt att sälja det i vanliga affärer med hänsyn till patientsäkerhet och folkhälsa. Alla tre kriterierna uppfyller Losec, enligt Karl Mikael Kälkner.

Från företaget Astrazeneca krävs bara att de visar att de inte har sett några problem under en tillräckligt lång tid.

– Deras argumentation bygger huvudsakligen på att Losec har varit receptfritt sedan 1999 och att man inte har sett några allvarliga biverkningar, säger Karl Mikael Kälkner.

Något som innebär att det är det faktum att det har fungerat bra att ha preparatet receptfritt på apotek som är det främsta argumentet för att det ska få säljas utanför apotek.

– Ja, så är det, säger han.

Att det skulle finnas risk för felaktig långtidsanvändning på grund av reboundeffekt vid avslutandet av en protonpumpshämmarkur, något som har framförts av både läkare och farmaceuter den senaste veckan, menar han att verket redan har hanterat.

– Det handlar om förpackningsstorlekar och den information som finns i produktresumén och patientinformationen. Utifrån dessa riskminimerande åtgärder så tyder fakta på att villkoren kommer att uppfyllas, säger han.

Och skulle det visa sig att de kritiska rösterna har rätt och det finns risker med att sälja Losec utanför apotek, då kommer det att visa sig i biverkningsstatistiken, resonerar man på Läkemedelsverket.

– Dessa patienter kommer ju, i så fall, någon gång till sjukvården och då behöver man rapportera biverkningarna. Då kan vi se att här kommer det biverkningsrapportering på individer som har gått emot de regler och föreskrifter som finns utifrån patientinformationen, säger Karl Mikael Kälkner.

Men han håller inte med om att det hela låter som om Läkemedelsverket genomför ett stort experiment.

– Om man vill kan man kan uttrycka sig så. Men man kan också säga att man förlitar sig på folks goda omdöme i situationen och förutsätter att man inte går och gör saker med ett läkemedel som man inte ska göra och som inte rekommenderas, säger han.

Alla de stora matvarukedjorna har meddelat att de kommer att börja sälja Losec utom ICA.

Där har man istället nobbat preparatet som en gång var väldens mest sålda läkemedel – på affärsmässiga grunder.

– ICA har valt att inte ta in Losec i det centrala sortimentet. Anledningen till det är att efterfrågan på den här typen av produkter inte är så stor på ICA. Apotek Hjärtat har däremot produkten i sitt sortiment, säger Anna Hedström, pressansvarig på ICA.

Fakta Losec i affär

Losec får säljas i vanliga affärer i styrkan 10 milligram, sju respektive 14 tabletter och i styrkan 20 milligram, sju tabletter.

Källa: Läkemedelsverket

Mest läst