Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kritik mot Losec i dagligvaruhandeln

Läkemedelsverket har godkänt försäljning av omeprazol i dagligvaruhandeln. Sveriges Farmaceuter ogillar beslutet.

Läkemedelsverket har godkänt försäljning av omeprazol i dagligvaruhandeln. Det meddelar Astra Zeneca idag.

Den förpackning som kommer att finnas tillgänglig i allmän handel är på 7 tabletter i styrkan 20 mg.

Behandlingen är avsedd för korttidsbehandling av vuxna med tillfällig halsbränna.

Astra Zeneca välkomnar beskedet.

– Vi är glada över att kunna göra Losec mer lättillgängligt för personer som har problem med tillfällig halsbränna och reflux, säger Erik Arver, chef för etablerade varumärken på Astra Zeneca Nordic-Baltic, i ett pressmeddelande.

Sveriges Farmaceuter är inte lika positiva till beslutet.

– Vi har tidigare sagt att listan på läkemedel som får säljas i allmän handel är för lång, och att den nu blir längre gör inte saken bättre. Omeprazol är visserligen relativt biverkningsfritt och man kan därför tycka att beslutet i sig inte är jättekontroversiellt. Men vi har ju kunnat konstatera att förbudet mot rådgivning och inspektionerna av läkemedel i allmän handel fungerar bristfälligt. Att i det läget pumpa ut fler läkemedel i allmän handel tycker vi är ett tveksamt beslut, säger Kristina Fritjofsson, ordförande för Sveriges Farmaceuter.

– Losec kommer nu att finnas i dagligvaruhandeln på indikationen tillfällig halsbränna. Men det är ju inte på den indikationen som preparatet är känt, i mångas ögon är det ju ett magsårsmedel. Detta kan bli svårt att hantera i en försäljningskanal där läkemedelskompetens saknas.

Andra läser