Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Betalt för tjänster på norska apotek

Idag presenterades den norska statsbudgeten. För första gången har regeringen budgeterat för ersättning för farmaceutiska informationstjänster på apotek.

I budgeten för 2016 som presenterades idag föreslås att apoteken ska få betalt, 80 kronor, för varje tillfälle som man ger fördjupad rådgivning till patienter med läkemedel mot astma/kol som har inhalationsläkemedel.

Ersättningsnivån är baserad på den ersättning som ges för en liknande tjänst i Danmark.

Fem miljoner norska kronor budgeteras totalt för ändamålet 2016.

– Detta ger apotekfarmaceuterna en fantastisk möjlighet att hjälpa en stor patientgrupp som vi vet har många utmaningar med sina mediciner. Med de fem miljoner kronor som regeringen avsätter kan apoteken vägleda mer än 60 000 patienter nästa år, säger Per Lund, administrativ direktör på norska apoteksföreningen, i en kommentar på föreningens hemsida.

Andra läser