Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteken hjälper flyktingar

Runt om i landet hjälper människor till att välkomna flyktingar till Sverige. Frivilliginsatser slår rekord och hjälp strömmar till från alla håll. Även från apoteken.

Exempelvis skänker Apoteket AB hygienartiklar till de nyanlända via Rädda Barnens välkomstpaket.

– Vi vill vara delaktiga i ett gemensamt samhällsansvar för att ge människor som flytt från krig och våld ett bra välkomnande i Sverige. Det känns bra att göra detta i samarbete med Rädda Barnen, säger Ann Carlsson, vd i Apoteket, i ett pressmeddelande.

Välkomstpaketen är sammansatta för att passa de olika behov som finns hos de människor som anländer till Sverige. Apoteket skänker även hygienartiklar till transitboenden där många nyanlända människor bor tillfälligt innan de får en bostad.

Apoteket AB har tidigare använt en lastbil som mobilt apotek på olika aktiviteter runt om i Sverige, bland annat i Almedalen och vid Vätternrundan. Men det är inte aktuellt i dagsläget att parkera den utanför exempelvis Centralstationen i Stockholm.

– Det är en bra idé, men den har inte använts på länge och är nog inte i körbart skick just nu, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

På Sveriges Apoteksförening görs inget konkret i det akuta läget.

– Vi har noterat att det finns farmaceuter som sluter upp, exempelvis vid Stockholms centralstation. I vilken utsträckning enskilda apoteksaktörer valt att engagera sig, har jag ingen helhetsbild av. Jag har sett att det förekommit insamlingar till hjälparbetet, säger Henrik Ehrenberg på Apoteksföreningen.

– Däremot driver vi konkret på, tillsammans med Arbetsförmedlingen, för att Socialstyrelsen och regeringen ska fatta de beslut som krävs för att underlätta för nyanlända farmaceuter att komma in på arbetsmarknaden. Under tiden erbjuder många apotek praktikplatser för nyanlända farmaceuter, säger Henrik Ehrenberg.

Kronans Apotek har en insamling hos Unicef för att samlar i pengar.

– Vi erbjuder också farmaceuter som kommit hit och fått uppehålls och arbetstillstånd praktikplatser på våra apotek. Vi är idag det företag som tar emot flest praktikanter inom projektet, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Andra läser