Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bodil Lidström är Årets Farmaceut

Apotekaren Bodil Lidström har utsetts till Årets Farmaceut 2015 för sitt arbete med att utveckla stöd och metoder för att optimera läkemedelsanvändning. Farmacistudenten Fredrika Ekborg i Göteborg får det nyinstiftade priset Årets Farmacistudent.

Bodil Lidström, farmacie doktor och legitimerad apotekare arbetar idag på E-hälsomyndigheten.

Hon får utmärkelsen Årets Farmaceut bland annat för sitt “arbete med att utveckla stöd och metoder för att optimera läkemedelsanvändning”.

– Det är roligt att läkemedelsanvändning uppmärksammas. Jag blev väldigt överraskad och glad över priset, säger Bodil Lidström i ett pressmeddelande från Sveriges Farmaceuter.

Bodil Lidström är 60 år och bosatt i Uppsala.

Hon har utvecklat stöd och metoder för att optimera läkemedelsanvändning bland annat genom att utveckla tjänsten Läkemedelsgenomgångar inom Apoteket AB.

Hon har också under flera år arbetat med att anpassa expeditionsstödet EES till svenska förhållanden på Apotekens Service AB respektive e-Hälsomyndigheten.

– Bodils insatser visar tydligt på hur farmaceuter genom samverkan bidrar till att skapa bättre förutsättningar för att främja patientsäkerhet och en bättre läkemedelsanvändning, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör för Sveriges Farmaceuter.

Fredrika Ekborg blir den första att få det helt nyligen instiftade priset Årets Farmacistudent.

Hon är 24 år och går sista året på apotekarprogrammet i Göteborg. Hon tilldelas utmärkelsen för sitt arbete med utbildningskvalitet på hela fakulteten generellt och sitt arbete med en bättre apotekarutbildning specifikt.

– Jag är glad för priset och ser det som en bekräftelse på att jag gjort bra saker, säger Fredrika Ekborg.

Hon menar att priset är ett lovvärt initiativ av förbundet och att det finns många studenter som gör stora insatser under sin utbildningstid som är värda att uppmärksammas.

Bodil Lidström och Fredrika Ekborg porträtteras i Svensk Farmaci nr 5 som kommer ut i oktober. Den 8 oktober anordnar Sveriges Farmaceuter årets Årets Farmaceut-föreläsning i Stockholm där både Bodil Lidström och Fredrika Ekborg kommer att medverka med presentationer.

Mest läst