Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kronan satsar på flera fronter

Kronan satsar på skönhetsbutiker och ersätter på vissa håll apotekstekniker med hudterapeuter. Samtidigt görs flera satsningar inom nya tjänster och farmaci. Svensk Farmaci samtalade med farmacichefen och akademikerföreningens ordförande om förändringar på Sveriges tredje apotekskedja.

Birgitta Berntsson är ordförande för Sveriges Farmaceuters akademikerförening på Kronans Apotek.

Hur ser du som farmaceut på att kedjan satsar mycket på ett koncept som Care&Beauty?

– På vissa platser tycker jag det är ok. De två butiker som är aktuella är dels en i Mall of Scandinavia i Solna, ett helt nytt apotek som förmodligen blir ett stort handköpsapotek med relativt få receptrader. Väla i Helsingborg är ett befintligt apotek som görs om, det har haft få receptrader och stort handköp.

– Men om befintliga apotek med stor receptexpedition skulle omvandlas är jag mer tveksam.

– Det är ytterst en fråga om att lönsamheten för recept inte är tillräckligt hög, säger Birgitta Berntsson.

Ser du något problem med att Kronan å ena sidan vill vara en tydlig och viktig del av sjukvårdssektorn, men å andra sidan gör en satsning som C&B som tar varumärket i en helt annan riktning?

– I första hand tycker jag att Kronans Apotek ska vara en viktig del av hälso- och sjukvården och att patientsäkerheten är viktigast.

– Jag ifrågasätter varför Kronan på vissa håll väljer att satsa mer på hudterapeuter och ta bort apotekstekniker med lång erfarenhet av apoteksarbete. Hudterapeuterna kan komma att få genomgå en egenvårdsutbildning på cirka en månad för att bli behöriga att ge råd om läkemedel i egenvården. Vi har redan duktiga medarbetare i egenvården med stor erfarenhet att svara på alla möjliga frågor om läkemedel från våra kunder, jag tycker det vore mer relevant att utbilda dessa i hudvård i cirka en månad.

Vilka satsningar inom farmacin är prioriterade inom Kronan för närvarande och framåt?

– Det satsas en hel del inom farmaci och andra hälsotjänster. Förutom EES som vi jobbar aktivt med har vi bland annat blodtrycksmätning och läkemedelsdialog för tablettbehandlade diabetiker. Läkemedelssamtal ska vi börja med i oktober och astma och KOL-kunderna har vi extra information för.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström sa i en intervju i Aftonbladet nyligen att han inte vill att apotekens fokus ligger på att ”sälja schampo och nagellack”. I Danmark har man nyligen lagstiftat mot försäljning av kosmetika på apotek. Hör smink och nagellack hemma på apotek?

– Vi har haft smink på apotek väldigt länge, men jag skulle föredra att det smink som säljs på apotek inte är av de vanliga märkena utan mer för kunder som behöver smink med mindre allergirisk. Jag håller helt med ministern om att huvudfokus inte ska ligga på att sälja schampo och nagellack utan att förbättra läkemedelsanvändningen, säger Birgitta Berntsson.

Karin Söderberg är chef för kvalitet och farmaci på Kronan.

– Vår satsning på Care&Beauty kommer av att våra kunder efterfrågar ett större utbud av varor och tjänster inom skönhet och hälsa. Men naturligtvis är vår bas fortsatt läkemedel och farmaceutiska tjänster. Apoteksbranschen har i och med omregleringen blivit en konkurrensutsatt bransch, där vi som aktörer måste hitta nya vägar för att säkra vår finansiella trygghet. Vi måste kunna göra ”både och”. Vi fortsätter att satsa på utveckling av nya farmaceutiska tjänster och på att förstärka det farmaceutiska arbetet på våra apotek, säger hon.

– Till det senare kan jag nämna att vi i dagarna inför en ny förstärkt organisation inom kvalitet och att vi kommer att arbeta mycket för att utveckla och stödja våra läkemedelsansvariga och tydliggöra deras roll, säger Karin Söderberg.

Andra läser