Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Landstings dos-nota kan bli ännu högre

Om det blir "branschstandard" kan ytterligare dosaktörer komma att använda småförpackningar i högre grad än idag för att öka vinsten. Notan kan bli dyr för landstingen.

Som vi skrivit i flera artiklar har framför allt en av dosaktörerna, Apotekstjänst AB, i stor utsträckning använt sig av små läkemedelsförpackningar vilket lett till högre kostnader för de landsting som man har avtal med.

Apoteket AB och Svensk Dos är de två andra aktörerna på marknaden.

Per Manell är styrelseordförande för Svensk Dos.

Kan ni tänka er att använda småförpackningar i större utsträckning än idag för att öka era intäkter?

– Egentligen vill vi inte det. Men om marknaden utvecklar sig på ett sådant sätt att det här blir mer regel än undantag, och om landstingen inte gör något åt det, kommer det förstås i längden att vara svårt att låta bli. Vi måste ju ha samma förutsättningar att konkurrera på marknaden som våra konkurrenter, säger han.

Eva Fernvall, är kommunikationsdirektör på Apoteket AB som idag levererar dosläkemedel till tre av de sex landstingskluster som upphandlat.

– Jag vill egentligen inte kommentera vad andra gör. Vi arbetar själva för att på bästa sätt tillgodose landstingens och patienternas önskemål när det gäller dos på ett tryggt och säkert sätt och vi ser ingen anledning till att ompröva det. Sedan är det så att hur landstingen väljer att upphandla naturligtvis påverkar hur leverantörerna agerar, säger hon.

Apotekstjänst vd Tomas Hilmo uttryckte i en artikel i förra veckan att hans bolag ”använder de förpackningar som passar för vår produktion och för våra maskiner”.

– Intressant nog råkar jag veta att vi har samma sorts maskiner som Apotekstjänst. Bevisligen kan man använda dosförpackningar i de fall där sådana finns att tillgå, det har ju vi gjort, säger Per Manell.

Mest läst