Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tårta i orolig omvärld gav reaktion från medlemmar

Är det rätt att bjuda medlemmarna på tårta när världen brinner? Fyra medlemmar tyckte att pengarna hellre borde gå till att lindra flyktingkrisen. SFa:s förbundsstyrelse hade dock oberoende av reaktionen beslutat att skänka 20 000 kronor till Radiohjälpen.

Häromveckan meddelade Sveriges Farmaceuter att man bjuder alla medlemmar på tårta i samband med den internationella farmaceutdagen den 25 september.

Fyra medlemmar på Cura apotek i Hudiksvall reagerade på utskicket.

”Självklart är vi alla värda att firas och uppmärksammas – men tårta….? I dessa tider tycker vi att våra medlemspengar hellre behövs på annat håll (flyktingkatastrofen)”, skrev de i ett mail till förbundet.

Förbundsdirektör Kristina Niemi blev glad över reaktionen.

– Jag blev glad över att de hörde av sig med den här uppmaningen! Jag förstår hur många medlemmar precis som jag själv känner i dessa dagar inför den humanitära kris som nu pågår framför våra ögon, säger hon.

– Styrelsen för Sveriges Farmaceuter beslutade igår, utan att känna till den här reaktionen, att bidra i arbetet med den pågående flyktingkrisen genom att skänka 20 000 kronor till Radiohjälpens pågående insamling, berättar hon.

– Parallellt med det så arbetar vi också tillsammans med arbetsförmedlingen, arbetsmarknadsdepartementet och apoteksföreningen med att få till ett snabbspår för de apotekare från bland annat Syrien som får uppehållstillstånd i Sverige så att de snarast ska kunna komma ut i arbetslivet.

– Jag tycker ändå att flyktingkatastrofen inte förtar det faktum att apotekare och receptarier ute i vardagen gör skillnad varje dag. Därför hoppas jag att så många farmaceuter som möjligt vill vara med och fira alla världens apotekare och receptarier den 25 september, med eller utan tårta, säger Kristina Niemi.

Andra läser