Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny lag gav snabbt 50 nya “apotek”

Den 1 juli trädde den nya apotekslagen i kraft i Danmark. Redan nu är 50 nya apoteksfilialer på plats eller på väg – enheter som dock inte behöver ha farmaceuter närvarande vid receptexpedition. I de flesta fall handlar det om befintliga så kallade apoteksudsalg som omvandlas till filialer. KOMPLETTERAD 7/9

Den nya lagen, som vi skrivit om tidigare, innebär liberalare regler för apotekare med befintliga apotek att etablera apoteksfilialer.

Nu finns möjlighet att etablera upp till sju filialer inom en radie på 75 km från moderapoteket.

Förändringen har gett snabb effekt. Enligt Apotekerforeningens tidning Farmaci är 50 nya receptexpedierande enheter på väg och några har redan öppnat.

En stor andel av de nya enheterna är dock befintliga så kallade apoteksudsalg som omvandlas till filialer. Endast nio helt nya enheter finns på Apotekerforeningens lista.

– Jag är inte överraskad över att nya enheter redan skjuter upp. Vi har i många år bett om bättre möjligheter att öppna nya enheter eftersom vi sett ett sådant behov bland medlemmarna. De första siffrorna bekräftar behovet och jag är glad att se att apotekarna arbetar snabbt med att ge medborgarna en ännu bättre service, säger Anne Kahns, ordförande i Danmarks apotekerforening till Farmaci.

Även Sophie Löhde, sundheds- och äldreminister, välkomnar den snabba utvecklingen. Ett av målen med reformen var att skapa en bättre tillgång till receptbelagda läkemedel.

De danska apoteksfilialerna behöver inte ha någon farmaceut närvarande i driften. Det yttersta medicinska ansvaret vid en receptexpedition ligger på apotekaren på centralapoteket. Istället arbetar i regel så kallade farmakonomer, som har en fördjupad apoteksteknikerutbildning, på filialerna.

Andra läser