Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Recept i skyltfönstret

Utskrifter av "Mina sparade recept" med namn, personnummer och behandlingsändamål låg i minst två dagar synliga i ett skyltfönster på ett apotek i Borås och kunde läsas av alla som gick förbi på gatan.

Händelsen inträffade i början av veckan på Cityapotek Viskan i Borås, skriver Borås tidning.

Utskrifter av “Mina sparade recept” med fullständigt för- och efternamn, personnummer, namn på mediciner och behandlingsändamål var fullt synliga. Dokumenten antas ha legat i skyltfönstret i två eller tre dagar.

Apotek omfattas av sekretessregler som innebär att uppgifter om personer och deras läkemedel inte ska vara tillgängliga för obehöriga.

– Det är väldigt viktigt och sådant vi tittar på när vi är ute och gör våra inspektioner och bedömer apotek, säger Annika Babra, enhetschef för inspektionen på Läkemedelsverket, till BT.

Apotekspersonal ska ha uppgett att det som hände var ett ”misstag som inte kommer att upprepas”.

Som Svensk Farmaci skrev i våras tvingades ett annat apotek i Borås med samma ägare, Borås Cityapotek på Alingsåsvägen, stänga under en period sedan Läkemedelsverket upptäckt brister. Apoteket kunde dock öppna efter att man genomfört de åtgärder som krävdes.

Andra läser