Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Varför ska vi halka efter?

BLOGG: Apotekens farmaceuter gör mycket nytta redan idag - men vårt bidrag i sjukvården måste påvisas och förstärkas via exempelvis strukturerade läkemedelssamtal. Den nya apoteksutredningen ger Sverige en utmärkt möjlighet att slippa komma på efterkälken i Norden, skriver Svensk Farmacis chefredaktör.

Det händer intressanta saker på apoteksområdet just nu i Norge och Danmark.

Den nya danska apotekslagen, som trädde i kraft i somras, knyter apoteken närmare vården. Från nästa år måste apoteken enligt lag erbjuda medicinsamtal till patienter som fått en nyinsatt kronisk behandling. Samtalen ska inte ske vid disken utan på ett annat ställe i lokalen.

Förslagen bottnar i en politisk vilja att utnyttja apotekarnas kompetens bättre än idag.

Dessutom har en lista på vilka typer av produkter som apoteken får sälja tagits fram.

Kosmetiska produkter, som blivit vardag på svenska apotek, har exempelvis bannlysts.

På regeringskansliet här hemma i Sverige förbereds nu direktiv för ännu en apoteksutredning.

Tursamt nog ligger Sverige denna gång strax efter våra grannländer tidsmässigt och kan med fördel studera de reformer som nu sjösätts där.

Vår sjukvårdsminister har uttryckt missnöje med inriktningen på apotekens sortiment, men en begränsning av sortimentet lagstiftningsvägen som i Danmark lär det nog inte bli tal om. Branschen skulle knappast uppskatta idén med annat än att dagens ersättningsmodell snickras om ordentligt.

Men ministerns stab borde noga studera de andra förslagen i Danmark, och även det som händer i Norge.

De strukturerade samtal på astma/kol-området som testats i en pilot på apotek här hemma borde föras vidare, på lite sikt kan detta bli den svenska motsvarigheten till norska Medisinstart och de danska medicinsamtalen.

Apotekens farmaceuter gör mycket nytta redan idag, men vi behöver som i Danmark och Norge höja ambitionsnivån och komma vidare med fler vårdnära tjänster med fokus på vår kärnkompetens läkemedel. Satsningar som strukturerade samtal kan utvärderas och det ger oss då möjlighet att visa upp den nytta vi faktiskt gör.

Jag har tidigare suckat lite över att ännu en utredning ska göras på apoteksområdet.

Men om regeringen tar chansen att relativt snabbt försöka hitta vägar till bättre användning av farmaceuternas kompetens via exempelvis tjänster, så som den norska regeringen nyligen gjorde, så är det en mycket bra idé.

Varför ska vi tappa mark mot våra grannländer?

Andra läser