Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Periodens vara inte alltid bästa valet för kunden

TLV:s periodens vara är inte alltid det billigaste alternativet. Det kan finnas pengar att tjäna på att kolla priserna på utbytbara läkemedel – och välja det allra billigaste.

När TLV utser periodens vara (PV) väljer myndigheten den produkt som har lägst pris av alla utbytbara produkter som har en jämförbar förpackningsstorlek.

Det finns dock ett ytterligare krav på periodens vara – den ska vara tillgänglig i hela landet under hela utbytesperioden.

Det medför att den billigaste produkten inte alltid blir periodens vara.

Om det läkemedelsföretag som ansvarar för produkten inte meddelat att de kan leverera produkten under hela månaden kan den vara hur billig som helst – men ändå inte utses till periodens vara.

Men att den inte kan levereras i hela landet under hela månaden behöver inte innebära att den inte finns på apotek eller inte går att beställa.

En av Svensk Farmacis läsare hörde av sig med ett exempel.

Han hade fått Aerius, 100 tabletter, varunummer 013112 (parallelldistribution, Pharmachim), utskrivet.

Priset är enligt Fass 44 kr – klart lägre än priset för periodens vara, 73 kronor (se tabellen nedan).

Ett byte till periodens vara skulle alltså i detta fall fördyra för vår apoteksbesökande läsare med 29 kronor.

Han kollade upp saken med TLV, som upplyste honom om att han i ett sådant fall inte ska behöva byta det förskrivna läkemedlet till ett som är dyrare enligt utbytesreglerna.

Det utskrivna läkemedlet kan helt enkelt expedieras inom förmånen – förutsatt att det aktuella läkemedlet finns på apoteket eller går att beställa.

Aerius grafik

Andra läser