Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Glad att inte bo i Sverige”

Svensk nyhetsbevakning om att apoteken bara säljer plåster i beige färg har väckt sarkastiska reaktioner i Danmark. ”Jag är glad att jag inte bor i Sverige” skrev den danske utrikesministern på Facebook.

Svenska apotek säljer bara plåster i färgen beige.

Förhållandet uppmärksammades i flera medier häromdagen. Upprinnelsen var ett inslag i P3 Nyheter och en diskussion i P1 Morgon där en antirasistisk bloggare uppmärksammat frågan.

Apoteket AB tar enligt kommunikationsdirektör Eva Fernvall problematiken till sig och ska nu försöka hitta plåster som passar fler hudfärger.

En rad svenska medier hakade på nyheten. SVT Uppsala slog exempelvis på stora trumman och tyckte att frågan var värd en lokal vinkling – i tisdags var nyheten den första i deras kvällssändning. “Ingen av de större apotekskedjorna i Uppsala län marknadsför plåster i någon annan hudtonsfärg än beige”, lydde nyheten och Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Fritjofsson kallades in för att i egenskap av apoteksidkare i Uppsala försvara sitt agerande.

Diskrimineringsbyrån Uppsala fick också komma till tals. “Ett konkret exempel på strukturell rasism”, kommenterade Kristin Solvik, tillförordnad verksamhetschef för byrån, frågan i TV-inslaget.

Danska medier refererade den svenska nyhetsbevakningen och utrikesminister Kristian Jensen kommenterade frågan på Facebook.

”Är ännu en gång glad för att jag inte bor i Sverige…” skrev han på Facebook och länkade till en av artiklarna.

I ett inslag i danska TV2 utvecklade han sitt resonemang:

– Jag är glad för att bo i ett land där vi debatterar viktigare saker än färgerna på plåster.

Utrikesminister Margot Wallströms (S) pressekreterare Pezhman Fivrin har enligt TT tagit del av den danske utrikesministerns uttalande.

– Det föranleder inte någon kommentar från vår sida, säger Pezhman Fivrin till TT.

Andra läser