Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sex domstolsärenden efter paracetamolbeslut

Läkemedelsverket glömde att ta med Alvedon i beslutet om att stoppa paracetamoltabletter i allmän handel – och adresserade dessutom fel företag. Inte mindre än sex parallella domstolsärenden har inletts med koppling till paracetamolbeslutet.

Den 28 april beslutade Läkemedelsverket att receptfria paracetamoltabletter inte ska få säljas utanför apotek från och med den 1 november i år.

Men något beslut att upphäva tillståndet att sälja Alvedon i allmän handel fanns inte med i myndighetens beslut – däremot omfattades övriga paracetamolfabrikat.

GSK, som bland annat marknadsför Alvedon, var tvungna att upplysa Läkemedelsverket om fadäsen.

– Vi var tvungna att påtala detta i en överklagan. Nu har Läkemedelsverket gjort en rättelse och Alvedon omfattas av beslutet som det var tänkt, säger Simon Frankander, kommunikationschef på GSK.

Enligt GSK har Läkemedelsverket även adresserat fel företag i paracetamolärendet – GSK Pharma i stället för GSK Consumer Healthcare. Även detta har blivit föremål för överklagande från GSK:s sida och sedermera korrigerats av verket.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare har GSK överklagat Läkemedelsverkets beslut av den 28 april. Detta ”huvudärende” ligger hos Förvaltningsrätten i Uppsala och har ännu inte avgjorts.

Utöver detta har GSK lämnat in två separata överklaganden av Läkemedelsverkets beslut att inte lämna ut (1) bakomliggande data som beslutet grundar sig på respektive (2) en bakomliggande registerstudie i sin helhet.

I det förstnämnda fallet gick Kammarrätten i stora drag på GSK:s linje, men trots detta valde Läkemedelsverket att inte lämna ut fullständigt bakgrundsmaterial efter en förnyad förfrågan från GSK. Detta beslut har GSK i sin tur överklagat.

Fram till den 1 augusti får, enligt LV:s beslut, GSK och andra innehavare av marknadsföringstillstånd förse försäljningsställen i allmän handel med paracetamoltabletter – men sedan är det stopp. Från den 1 november ska sedan försäljningen i butikerna upphöra enligt beslutet.

Mest läst