Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Späder på positiv känsla”

”Kanske inte helt väntat, men mycket glädjande”. Så kommenterar Marianne Andersson, ledamot i SFa:s industrisektion och verksam på Astra Zeneca, beskedet om den nya miljardsatsningen i Södertälje.

Marianne Andersson, apotekare på Astra Zeneca i Mölndal, var tidigare ordförande i den lokala akademikerföreningen på Mölndalsenheten. Idag är hon en av ledamöterna i Sveriges Farmaceuters industrisektion.

Hon blev väldigt glad men samtidigt aningen överraskad av gårdagens besked från koncernledningen om en storsatsning på produktion av biologiska läkemedel i Södertälje.

– Att man gör en så stor satsning på produktion av biologiska läkemedel i Sverige var kanske inte helt väntat. Små molekyler har ju länge dominerat inom våra svenska verksamheter och på produktionssidan har vi idag vår styrka i Sverige inom tabletter och inhalationsläkemedel, säger hon.

– Men det är inte desto mindre glädjande. Det lär säkert även påverka oss här i Mölndal indirekt.

När Svensk Farmaci intervjuade Marianne Andersson i februari berättade hon hur företagets svenska delar på senare tid ”gått från depp till pepp”.

Antalet anställda i Sverige ökade med 300 personer under 2014, varav cirka 200 i Mölndal.

– Det här beskedet späder förstås på det positiva känslan ytterligare, säger Marianne Andersson.

Tuulikki Lindmark, ordförande i industrisektionen, kommenterade satsningen i Dagens Medicin igår.

– Det är verkligen jättekul att Astra Zeneca satsar i Sverige. För en sådan här anläggning krävs det kvalificerad arbetskraft, något som vi har i Sverige. Den här satsningen kommer säkert att ge möjligheter till nya jobb för våra medlemmar, sa hon till Dagens Medicin.

Andra läser