Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Recepthantering är en stor förlustaffär”

Apoteksföreningen och Unionen kräver högre ersättning för apotekens recepthantering. Sveriges Farmaceuter vill också se en förstärkt finansiering – men först sedan det tydliggjorts vad marginalen ska täcka.

Sveriges Apoteksförening och Unionen tar armkrok idag i en debattartikel i Dagens Samhälle. Aktörerna argumenterar för att apoteksaktörerna bör få bättre betalt för recepthanteringen, som idag är en kraftig förlustaffär.

Ett bestående underskott i recepthanteringen påverkar på sikt personalens möjlighet att göra ett bra jobb och leder till att en väldigt viktig kompetens i vårdkedjan inte används optimalt, skriver aktörerna.

Kristina Niemi är förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter.

Varför har Sveriges Farmaceuter inte skrivit under artikeln?

– Vi var tillfrågade men valde att avstå denna gång. Vi håller med om flera av resonemangen, men saknar några viktiga aspekter. Framför allt tycker vi att man först måste få till en definition på vad marginalen avser att täcka. Finns en sådan blir det lättare att argumentera för att marginalen behöver ökas och vinna stöd för de argumenten hos politikerna, säger hon.

Vilka är dina budskap till politikerna i apoteksfrågan?

– Apoteken måste ses som en del av hälso- och sjukvården, och borde få ett tydligt uppdrag kopplat till bättre läkemedelsanvändning. Generikabyte och 24-timmarsregel räcker inte som uppdrag! Och med tydliga, definierade uppgifter måste en starkare finansiering följa, säger hon.

Hur får ni fram budskapet?

– Vi har fört en dialog med politiskt sakkunniga och statssekreterare på Socialdepartementet och kommer inom kort att träffa sjukvårdsminister Gabriel Wikström och framföra budskapet.

I debattinlägget beskrivs apotekens farmaceuter som ”den självklara kunskapsbasen – och för all del även kontrollstationen” i läkemedelshanteringen.

– Vi håller förstås med men beskriver branschen sina anställda så måste man också bli bättre på att värna denna kunskapsbas. Statssekreterare Agneta Karlsson var i en debatt nyligen tydlig med att apoteksaktörerna måste ta hand om sin personal bättre och säkra kompetensutvecklingen. Vår egen undersökning från i fjol visade att en av fem apoteksfarmaceuter fortfarande inte anser sig få någon tid för farmaceutisk kompetensutveckling. Vi vet att kedjorna gör en hel del men de måste se till att alla farmaceuter får möjlighet till farmaceutisk kompetensutveckling, säger Kristina Niemi.

Andra läser