Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare föreslås förskriva läkemedel

”Inga vet mer om läkemedel än apotekarna. Därför bör de få förskriva läkemedel.” Så sa en europeisk hälsominister häromdagen. Sjukhusapotekarna blir först ut om ministern får som han vill.

Citatet kommer från Leo Varadkar, hälsominister i Irland, som uttryckte sig så under de irländska apotekarnas kongress i Killarney under den gångna helgen.

Uttalandet refereras i Irish Times.

Han beskrev en reform som låtit sjuksköterskor förskriva läkemedel som lyckad, och snart står apotekarna alltså på tur om ministern får som han vill.

– Jag hoppas få se apotekare förskriva, kanske är det rimligast att börja med sjukhusapotekarna, sa Leo Varadkar vid sidan av sitt talmanus på konferensen, enligt Irish Times.

Ministern tillade dock att reformen kräver lagförändringar och knappast kan förverkligas under den nuvarande regeringens mandatperiod.

Genom att introducera möjligheten för sjukhusapotekare först undviks den intressekonflikt som skulle uppstå på öppenvårdsapotek, om apotekare där både skulle förskriva och sälja läkemedel, argumenterade ministern.

Andra läser