Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Statligt anställda lönevinnare i fjol

De statligt anställda farmaceuterna hörde till fjolårets lönevinnare bland Sveriges Farmaceuters medlemskategorier. De ökade i snitt sina löner nästan dubbelt så mycket som snittet för statligt anställda.

Det framgår av förbundets årliga lönestatistik, som nådde medlemmarna förra veckan via Svensk Farmaci nummer 1.

De statligt anställda medlemmarna i Sveriges Farmaceuter ökade i fjol sina löner med i snitt 4,0 procent. Det är alltså nästan en dubbelt så stor ökning jämfört med statligt anställda i allmänhet.

Statligt anställdas genomsnittliga löneökning i fjol var enligt Medlingsinstitutets statistik 2,1 procent.

– En hypotes är att myndigheter som Läkemedelsverket, TLV och E-hälsomyndigheten, där vi har många medlemmar, är verksamheter med ett stort inslag av utveckling och förändringsarbete för närvarande. Detta i sin tur kan ha gett många av våra medlemmar nya och mer kvalificerade arbetsuppgifter vilket också avspeglas i lönekuvertet. Dessutom kan det vara så att många bytt jobb, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

Bland övriga offentliganställda var dock utvecklingen inte lika stark i fjol. Landstingsanställda farmaceuter hade i fjol en löneökning på 2,9 procent, att jämföra med 2,8 procent som var genomsnittet för landstingsanställda överlag i fjol enligt Medlingsinstitutet. Utfallet för de landstingsanställda farmaceuterna var därmed sämre än 2013.

Läs mer om fjolårets löneutveckling i förra veckans artikel här. Lönestatistiken finns tillgänglig för medlemmar på Sveriges Farmaceuters hemsida.

FOTNOT: Siffrorna från Sveriges Farmaceuter är framtagna genom matchning av identiska individer, och avser inte strikt 2014 utan perioden oktober 2013 till oktober 2014.

Andra läser