Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nu startar priskriget på infliximab

Torsdag den 12 februari går patentet ut för TNF-alfahämmaren Remicade. Och redan har priskriget mellan de två biosimilarer som står i startgroparna börjat. Priset rasar med närmare 37 procent.

Torsdag den 12 februari går patentet i Sverige för den storsäljande TNF-alfahämmaren Remicade (infliximab).

I startgroparna står redan två så kallade biosimilarer redo – Remsima och Inflectra – och skulle i princip kunna börja säljas på fredag.

De två biosimilarerna godkändes redan 2013 av det europeiska läkemedelsverket, EMA, och har funnits i Norge, Finland, Portugal och Tjeckien i cirka ett år.

Remsima och Inflectra är biologiska kopior på Remicade, vilket innebär att de innehåller samma substans – infliximab – men eftersom biologiska läkemedel är otroligt mycket större och mer komplicerade än vanliga läkemedel så går det inte att säga att de är exakt identiska.

Därför är de inte generika utan biosimilarer. De är heller inte utbytbara på apotek mot originalet Remicade.

På MSD, som säljer Remicade, ser man det inte som något dramatiskt att biosimilarerna kommer nu.

– Det är ju helt naturligt, vi har fått 15 år där vi har haft förmånen att vara ensamma på marknaden och nu när patentet går ut så blir det konkurrens. Det är inget konstigt med det, det händer med alla våra läkemedel, säger Ulf Janzon, kommunikationsdirektör på MSD.

Även om Remsima och Inflectra börjar säljas redan på fredag så är prisskillnaderna mellan originalet och biosimilarerna försumbara i de av TLV framförhandlade priserna.

Remicade kostar 5 142 kronor AUP för en injektion medan Remsima och Inflectra ligger på 5 050 kronor.

Men det är nu det.

Den 1 mars slår de nya priserna igenom och då sänker Hospira, som har Inflectra, priset med 17 procent till 4 377 kronor och Orion, som har Remsima, dubblar i princip den sänkningen och lägger sig på 3 358 kronor AUP, en sänkning med närmare 37 procent. Priskriget är igång.

Med tanke på att Remicade sålde för närmare 600 miljoner kronor förra året så är det mycket pengar som kan sparas i vården.

TLV-priserna är de som gäller vid förskrivning inom förmånen, men eftersom infliximab är ett utpräglat sjukhuspreparat så kommer mycket av prisbilden avgöras i upphandlingar.

– Det är klart att landstingen kommer att använda upphandlingar för att pressa priset, även hos oss. Och det är ganska självklart att landstingen kommer att få ett lägre pris, säger Ulf Janzon.

Det egentliga priskriget kommer alltså att ske i upphandlingarna snarare än hos TLV, men förmånspriset visar ändå på dynamiken i priserna. Ulf Janzon är också helt klar över vem som blir vinnarna i priskriget.

– På lång sikt är det ju patienterna och hälso- och sjukvården som blir vinnarna. Den stora vinsten var ju att de här läkemedlen kom överhuvudtaget. Nu kommer nästa vinst, den ensamrätt vi har haft är slut och då får man en priskonkurrens. Det är så innovationsmodellen ser ut: högre pris under patenttiden och därefter får man lägre priser, men nyttan är densamma, säger han.

Priskriget har börjat

Preparat Pris AUP 1 mars Prissänkning
Remicade (MSD) 5 142 kr
Inflectra (Hospira) 4 377 kr 17 %
Remsima (Orion) 3 358 kr 37 %

Från och med den 1 mars i år kommer prisskillnaderna på infliximab-preparat att vara stora. Aggressivast med att sänka priset är Orion som säljer Remsima.

Mest läst