Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fler tvivlar på patientsäkerheten

Allt fler apoteksanställda tvivlar på patientsäkerheten på sitt eget apotek efter omregleringen. Det visar forskning som har granskat de svenska apoteken sedan 2007.

Andelen apotekspersonal som ifrågasätter patientsäkerheten på sitt eget apotek har ökat ganska kraftigt efter omregleringen av apoteksmarknaden.

Det visar en forskningsstudie gjord vid Uppsala universitet och universitetet i Köpenhamn.

I studien har apotekspersonal fått exakt samma frågor vid tre tillfällen; 2007, 2012 och 2013.

Det handlar om stora studier omfattande mellan 1 500 till över 7 000 tillfrågade, med en svarfrekvens på över 60 procent.

Sju av tio svarande är farmaceuter och resten apotekstekniker.

Studien visar att andelen av personalen som inte håller med om påståendet ”Jag skulle känna mig trygg som kund på detta apotek” har ökat från 1,8 procent före omregleringen till 6,3 procent efter omregleringen.

Även om det stora flertalet av de apoteksanställda inte uttryckte någon oro så innebär förändringen mer än en tredubbling av dem som säger sig vara oroade för patientsäkerheten.

– Det är rätt anmärkningsvärt att en växande minoritet i yrkesgrupper med så stor lojalitet och yrkesstolthet svarar på ett sätt som ju faktiskt innebär att de skulle avråda sina mammor från att uträtta sina läkemedelsärenden på deras arbetsplats, säger Sofia Kälvemark Sporrong till UNT.

Hon är docent vid Köpenhamns universitet och försteförfattare på studien.

– Våra resultat talar för att den så viktiga frågan om patientsäkerheten försummades när apoteksreformen genomfördes, säger hon.

Hur det ser ut i verkligheten, om patientsäkerheten verkligen har minskat på de svenska apoteken är inte lätt att svara på, menar hon.

– Det finns få möjligheter till jämförelser. Till exempel fanns tidigare en rikstäckande databas för misstag som uppstod på apotek, nu har varje ägare sitt eget system. Detsamma gäller andra mätningar. Det finns dock undersökningar som pekar på att stressen har ökat, säger Sofia Kälvemark Sporrong till UNT.

Studien finns att läsa i sin helhet här.

Mest läst