Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Det är oanständigt att ta så mycket betalt”

DEBATT. Sveriges Apoteksförening är upprörd över en tillspetsad formulering i intervjun med mig, men har inga kommentarer till att vissa apotekskedjor tar hutlöst betalt för att expediera läkemedel utanför förmånen.

Naturligtvis vet jag att man på apoteken har fler och viktigare uppgifter än att klistra på etiketter, och jag har den största respekt för det arbete som apotekare och farmaceuter utför.

Men det hindrar inte att jag är upprörd över att vissa apotekskedjor tar närmare 15 000 kronor för en mycket liten arbetsuppgift som andra aktörer utan problem utför för några hundralappar.

Jag vidhåller att det är oanständigt att ta så mycket betalt för att dela ut en burk med 28 tabletter, och jag är övertygad om att denna absurda prissättning delvis är en följd av att det rör sig om ett för patienten kostnadsfritt läkemedel, där det är lätt att bara skicka en faktura till landstingen.

Bengt Ljungberg
Docent i infektionsmedicin och ordförande i Region Skånes läkemedelskommitté

Mest läst