Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Apoteken gör mer än att fästa etiketter”

Sveriges Apoteksförening rasar mot ordföranden i Skånes läkemedelskommitté, Bengt Ljungbergs uttalande igår om att apoteken tar bra betalt för att klistra på en etikett.

DEBATT. Om Bengt Ljungberg är representativ för landstingens syn på farmaceuter och apotek ska jag låta vara osagt.

Men när ordföranden i Skånes läkemedelskommitté i Svensk Farmaci uttrycker sig så här, finns det anledning att höja på ögonbrynen:

”Det är fruktansvärt mycket pengar för att klistra på en etikett på en burk”, utropar Ljungberg som en kommentar till att det kan förekomma prisskillnader på läkemedel som inte ingår i förmånssystemet.

För inte allt för länge sedan kunde en studie genomförd på apotek konstatera att våra farmaceuter varje år korrigerar 850 000 recept.

Vid sidan av att erbjuda en säker och bra tillgång till läkemedel, ge patienterna rådgivning kring sin läkemedelsanvändning och erbjuda tjänster och varor som bidrar till bättre hälsa, finns det uppenbarligen behov som går utöver att flytta läkemedelsförpackningar från en punkt till en annan – och förse dessa med klisterlappar.

Vi känner inget större behov av att påminna individuella läkare och patienter om apotekens nytta.

De vet i allmänhet vilket stöd ett fungerande samarbete med apotekens farmaceuter betyder i praktiken, i allt från att säkerställa recept, till råd om läkemedelsanvändning, sortiment vid bristsituationer – för att nämna något.

Men uppenbarligen finns det ett påminnelsebehov på systemnivå. När en landstingsrepresentant uttrycker sig som ovan får det mig att undra om det inte finns en allvarlig brist på vårdkedjeperspektiv hos landstingen.

Att vissa läkemedel är dyra beror inte på att ett apotek strävar efter att täcka sina kostnader för expediering och rådgivning.

I det aktuella fallet är det kanske inte jättekonstigt att inget apotek har lägre pris än 150 000 kronor per burk, när inköpspriset för apoteken är 150 500 kronor. Det höga priset beror således på att leverantören har satt ett högt pris.

Apotekens marginal på läkemedel finansierar en högkvalitativ vårdinsats, som ska garantera en så säker och effektiv läkemedelsanvändning som möjligt, erbjuda en bra tillgänglighet och en utveckling av farmaceutiska tjänster.

Själva den principiella frågan – huruvida det ska kunna vara prisskillnader på läkemedel – är i grunden ingen apoteksfråga, utan en lagstiftnings- och regleringsfråga.

Henrik Ehrenberg
Chefsstrateg, Sveriges Apoteksförening

Mest läst