Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Prisskillnad: 14 333 kr – per burk

Priset på den nya hepatit C-behandlingen Harvoni skiljer sig åt ordentligt mellan olika apotekskedjor. Mellan dyraste och billigaste kedjan skiljer det 14 333 kr – per burk.

Den nya hepatit C-behandlingen Harvoni (ledipasvir + sofosbuvir) som godkändes i november i fjol är ännu inte prisförhandlad med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, vilket gör att prissättningen är fri för apoteken.

En jämförelse mellan de svenska apotekskedjorna visar en avsevärd prisskillnad där det skiljer över 14 000 kronor per burk med 28 tabletter mellan det dyraste och det billigaste apoteket.

– Det är fruktansvärt mycket pengar för att klistra på en etikett på en burk, säger Bengt Ljungberg, infektionsläkare och ordförande i läkemedelskommittén i Region Skåne.

Han berättar att så länge Harvoni inte har ett förhandlat pris med TLV så försöker de använda medlet så lite som möjligt, men att de finns några enstaka patienter som får behandling i Skåne och att användningen varierar över landet.

Nu är de nya hepatit C-behandlingarna extremt dyra och ingen kedja tar mindre än 150 000 kronor för en burk Harvoni med 28 tabletter. Procentuellt är skillnaden därför mindre än tio procent, men i kronor blir skillnaden ändå stor. En kostnad som landar på landstingen.

– Smittskyddsläkemedel är gratis för patienterna, men faktureras landstingen vid sidan om. Så det blir ju lite in blanco-faktura beroende på vilken kedja patienterna går till, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne.

Hepatit C-behandlingen genomförs över tolv veckor vilket innebär att varje behandling kräver tre burkar Harvoni, något som gör att prisskillnaden per behandling kan landa på 43 000 kronor, beroende på vilket apotek burkarna hämtas ut på.

– Fortfarande ska det tas ur samma kassa där vi försöker sparar in på hundralappar på någonting annat, säger Bengt Ljungberg.

Han berättar att infektionsläkarna i Skåne nu aktivt går ut och rekommenderar patienterna vilket apotek de ska gå till.

– Absolut, jag har sagt till dem att se nu för allt i världen till att era patienter går till rätt apotek. Här i Sydsverige, där vi har infektionskliniker i Lund, Malmö, Kristianstad och Helsingborg, tillhör öppenvårdsapoteken på sjukhusen Apotek Hjärtat som är billigast. Därför är det väldigt lätt att säga till patienten att hämta ut det på sjukhuset, säger han.

 

Stora prisskillnader på Harvoni 28 tabletter

Kedja Pris per burk Prisskillnad per burk
Kronan 165 000 kr Dyrast
Apoteket 159 000 kr – 6 000 kr
Apoteksgruppen 158 075 kr – 6 925 kr
Lloyds 150 679 kr – 14 321 kr
Hjärtat 150 667 kr – 14 333 kr

Det skiljer över 14 000 kronor per burk mellan dyraste och billigaste apotekskedjan på hepatit C-läkemedlet Harvoni.

Andra läser