Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kronan ska se över priset på Harvoni

Den stora prisskillnaden på hepatit C-läkemedlet Harvoni mellan apotekskedjorna beror på höga kontokortsavgifter, hävdar Kronans Apotek. Men efter Svensk Farmacis granskning ska företaget se över sin prissättning.

Den stora prisskillnaden på hepatit C-läkemedlet Harvoni där Kronans Apotek tar 165 000 kronor per förpackning, drygt 14 000 kr mer än vad Apotek Hjärtat tar för samma förpackning beror på kontokortsföretaget American Express. Det menar apotekskedjan.

Under december sålde Kronans Apotek totalt fyra förpackningar Harvoni, samtliga till internationella kunder, med recept från andra länder, som dessutom betalade med American Express.

– American Express tar ut en så pass hög avgift på de här köpen så om vi inte ska gå back så måste vi lägga på den här summan. Det är den huvudsakliga förklaringen till att vi ligger på den prisnivån som vi har, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Trots att det låter märkligt att kontokortsföretaget skulle ta ut en avgift som motiverar en prisskillnad på över 14 000 kr per transaktion så vidhåller Andreas Rosenlund att det är detta som är anledningen till det högre priset.

– Vi har gjort den värderingen att vi behöver ta ut det här priset för att få kostnadstäckning. De andra kedjorna måste gå back på detta, säger han.

Situationen är unik för just Harvoni, berättar han.

– På de övriga hepatit C-läkemedlen som finns inom förmånen är vårt påslag 167 kronor per förpackning. Det är inte så att vi gör några enorma vinster på det här, säger han.

Men när han får höra att infektionsläkarna aktivt rekommenderar patienterna att gå till billigare kedjor för att hämta ut sina Harvoni så menar han att marknadskrafterna sätter in.

– Det är beklagligt i så fall. Då får vi väl se över priset och se om vi kan justera så att vi inte tappar kunder. Men fortsatt består priset till 90 procent av kostnaden för läkemedlet, säger han.

Och det är sant. Inköpspriset för apoteken ligger på 150 500 kronor per förpackning från läkemedelsbolaget Gilead och Kronans Apoteks påslag på 14 500 kr ligger strax under 10 procent. På Apotek Hjärtat, som har det lägsta priset, har man bara lagt på de 167 kronor som är det maximala påslaget för läkemedel inom läkemedelsförmånen, eller cirka en promille.

– Vi följer utvecklingen på marknaden och just i detta fall inväntar vi pris från TLV, säger chefsapotekare Annika Svedberg.

 

Stora prisskillnader på Harvoni 28 tabletter

Kedja Pris per burk Prisskillnad per burk
Kronan 165 000 kr Dyrast
Apoteket 159 000 kr – 6 000 kr
Apoteksgruppen 158 075 kr – 6 925 kr
Lloyds 150 679 kr – 14 321 kr
Hjärtat 150 667 kr – 14 333 kr

Det skiljer över 14 000 kronor per burk mellan dyraste och billigaste apotekskedjan på hepatit C-läkemedlet Harvoni.

Andra läser