Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vill se ”NLS version 2.0”

Den nationella läkemedelsstrategin ska fortsätta – men få en omstart. Det säger statssekreterare Agneta Karlsson efter dagens möte med aktörer på läkemedelsområdet.

Som Svensk Farmaci skrev i morse hölls idag ett möte på Socialdepartementet med en rad aktörer på läkemedelsområdet. Syftet var att skapa ”nationell plattform för att lösa utmaningar” på läkemedelsområdet.

Svensk Farmaci fick en pratstund med statssekreterare Agneta Karlsson (S) efter mötet.

– Den nationella läkemedelsstrategin är i grunden ett bra initiativ, och det finns ingen anledning att förändra något som är bra. Vad vi nu vill göra är att vässa strategin och ge den omstart. Vi går in i det arbetet relativt förutsättningslöst och det här mötet var en bra startpunkt. Det var ett bra möte med stort engagemang från många håll. Det ska bli roligt att dra igång det här arbetet, säger Agneta Karlsson.

Vad är viktigast för regeringen på läkemedelsområdet?

– Att arbeta mot en jämlik och säker läkemedelsanvändning samt att se till att behövande får tillgång till nya innovativa läkemedel är två viktiga områden. Äldre och läkemedel kommer antagligen också att vara fortsatt prioriterat inom ministrarna Gabriel Wikström och Åsa Regnells sakområden, även om  äldresatsningen under samordnaren Eva Nilsson Bågenholm är avslutad. Utöver dessa tre prioriterade områden kan det komma till ytterligare under vårens arbete, säger Agneta Karlsson.

Andra läser