Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hepatit C-läkemedel kan skrivas ut utan kostnad för patienterna

Professor Hans Rosling tycker att TLV:s beslut om att bara de sjukaste hepatit C-patienterna ska få nya läkemedel subventionerade bryter mot smittskyddslagen. Men de nya medlen mot hepatit C är avgiftsfria för patienten om de skrivs ut med hänvisning till smittskyddslagen, klargör Sofia Wallström, generaldirektör på TLV.

Enligt professor Hans Rosling utgör TLV:s beslut från oktober, som innebar att enbart de sjukaste hepatit C-patienterna ska få sina nya läkemedel subventionerade, ett brott mot smittskyddslagen.

Det skrev han nyligen i ett mejl till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), något som Svenska Dagbladet refererar idag.

Läkemedel mot allmänfarlig sjukdom som minskar risken för smittspridning ska vara kostnadsfria för patienten enligt lagtexten, argumenterar Rosling.

Men Sofia Wallström, generaldirektör på TLV, säger till Svensk Farmaci att de nya effektiva läkemedlen mot hepatit C är helt avgiftsfria för patienten om de skrivs ut med hänvisning till smittskyddslagen.

Svensk Farmaci bad henne förklara myndighetens resonemang i frågan om hepatit C-läkemedlen.

– Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska de som är svårast sjuka ges företräde till vården och det är vad TLV försöker att åstadkomma med beslutet om att de svårast sjuka ska ges behandling först, säger hon.

– Helst vill vi att alla patienter med hepatit C ska få tillgång till dessa läkemedel. Men samhällets resurser är begränsade och det saknas möjligheter att betala för all sjukvård som är möjlig. Det är ytterst företagens prissättning som tvingar fram dessa prioriteringar. Därför arbetar vi på TLV på olika sätt tillsammans med landstingen för att pressa priserna till nivåer som samhället har råd att betala, fortsätter hon.

– Flera läkemedel är på väg in på marknaden, vilket skapar förutsättningar för priskonkurrens. Lägre priser kan göra det möjligt för fler patienter att få tillgång till behandlingen, säger Sofia Wallström.

Andra läser