Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekstjänst överklagar igen

En ”lång rad fel” ligger bakom att Apotekstjänst AB nu väljer att överklaga sju mellansvenska landstings upphandling av dos. Det säger Tomas Hilmo som efter ett halvårs frånvaro gjort comeback som vd för Lidingöbolaget.

Svensk Dos fick nyligen uppdraget att leverera dosläkemedel till sju mellansvenska landsting.

Men övertagandet riskerar att försenas sedan en överklagan nu inkommit till fyra olika förvaltningsrätter.

Bakom överklagan står en av Svensk Dos konkurrenter, Apotekstjänst AB.

– Det är verkligen synd att det behövt gå så långt som till en överprövning men tyvärr har det återigen funnits ett antal allvarliga brister i upphandlingen och utvärderingen, säger Tomas Hilmo, vd för Apotekstjänst, till Svensk Farmaci.

Enligt överklagan har Svensk Dos inte uppfyllt skallkraven avseende ekonomisk ställning och kapital.

Bolaget uppfyller inte heller skallkraven avseende leveranssäkerhet, enligt Apotekstjänst.

– Det är mycket anmärkningsvärt att Svensk Dos endast hänvisar till en liten underleverantör med 12 anställda, Idrottsbudet i Uppsala, för hela sin logistiklösning när det handlar om en så geografiskt komplicerad region som “sjuklövern”. Vi själva jobbar med 21 olika underleverantörer inklusive de stora transportjättarna, säger Tomas Hilmo.

Tomas Hilmo har sedan i september i fjol återinträtt som vd för Apotekstjänst AB. Jonas Fribergs tid som vd för Apotekstjänst blev därmed kortvarig. Friberg rekryterades till bolaget från Apoteket AB förra våren.

Efter en ”lite lugnare sommar” tvekade Tomas Hilmo inte när möjligheten dök upp igen.

– Jag har tidigare under många år varit vd för hela koncernen Bonver men kommer nu att ägna all tid till Apotekstjänst, som jag upplever har en stor utvecklingspotential, säger Tomas Hilmo.

Så sent som i december valde Apotekstjänst att överklaga Västra Götalands och Hallands beslut att återgå till Apoteket AB som dosleverantör.

Mest läst