Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fullt upp när kedjor stöper om centralt

Minst tre stora organisatoriska förändringar står nu för dörren på apotekskedjors centrala kontor. Sveriges Farmaceuters akademikerföreningar får mycket att göra kring årsskiftet.

Som Svensk Farmaci rapporterat i flera artiklar pågår nu en rad organisatoriska förändringar inom flera av apoteksföretagen.

Apoteket AB aviserade i november neddragningar av 75 tjänster i overheadfunktioner baserat på bland annat förlorade avtalsmarknader.

Ica-koncernen har aviserat att man köper Apotek Hjärtat av riskkapitalbolaget Altor, och har enligt uppgift till Svensk Farmaci en relativt snabb tidplan för en sammanslagning av kedjorna. Besked från Konkurrensverket och Läkemedelsverket väntas senast i april 2015, meddelade Icas pressavdelning häromdagen till Svensk Farmaci.

Apoteksgruppen har nu i princip sålt samtliga apotek till entreprenörer och förbereder nu, som vi skrev i början av november, en omorganisation centralt.

Gemensamt för förändringarna ovan är att de antas påverka de centrala funktionerna hos respektive företag.

– Akademikerföreningarna är eller kommer därför att bli involverade i förhandlingar på respektive företags huvudkontor eller motsvarande funktioner, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

– Om förhandlingarna kan innebära att våra eller andra Sacoförbunds medlemmar blir övertaliga, och omplaceringar eller uppsägningar kan bli aktuella, så deltar även vi från förhandlingsavdelningen.

– Vår ambition är förstås primärt att se till att så få som möjligt blir övertaliga. Om så ändå blir fallet kommer vi självklart att verka för att de drabbade får så bra avgångvillkor som möjligt. Vi bevakar också att det fortsättningsvis finns en hög farmaceutisk kompetens i företagens ledningar och övriga centrala funktioner, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter.

Andra läser