Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sämst i klassen – ägande nyckelfråga

Den svenska läkemedelsindustrin hade det senaste decenniet den klart sämsta utvecklingen sett till antalet anställda bland 16 jämförda länder i en ny rapport. Den danska sektorn växte nästan lika mycket som den svenska krympte. Schweiz ökade mest.

Från millennieskiftet fram till i fjol försvann cirka 10 400 jobb i den svenska läkemedelsindustrin, enligt en ny rapport från Öresundsinstitutet i Malmö.

Samtidigt växte den danska läkemedelsindustrin nästan lika mycket – med omkring 9 600 tjänster.

Danska läkemedelsföretag rekryterar idag svenska experter, konstaterar Öresundsinstitutet. På Novo Nordisk arbetar idag 350 svenskar och på Ferring 125.

Bland namnkunniga svenskar i Danmark finns Göran Ando, styrelseordförande i Novo Nordisk, och Håkan Björklund, styrelseordförande i Lundbeck.

En förklaring till skillnaderna mellan Sverige och Danmark är enligt Anders Olshov, senioranalytiker på Öresundsinstitutet, att formerna för ägandet av läkemedelsföretagen skiljer sig mellan länderna.

Den utbredda ägarstrukturen med familje- och stiftelseägda bolag i Danmark ger stabilitet och långsiktighet.

– I de länder där man har kontroll över ägandet går utvecklingen för läkemedelsindustrin framåt, säger Anders Olshov till Svenska Dagbladet.

Sverige hade 2003-12 den klart sämsta utvecklingen av sexton jämförda länder.

Sysselsättningen steg mest i Schweiz som är hemmaplan för de familjeägda läkemedelsjättarna Roche och Novartis.

Andra läser