Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon väntas bli ny förbundsordförande

Kristina Fritjofsson, apotekare och apoteksentreprenör i Uppsala, föreslås efterträda Thony Björk som ordförande för Sveriges Farmaceuter.

Den 21-22 november hålls Sveriges Farmaceuters fullmäktigemöte i Uppsala. Valberedningens förslag till ny ordförande är apotekaren Kristina Fritjofsson.

Kristina Fritjofsson är född 1958. Hon är grundare och ägare till det fristående apoteket Apoteksamariten i Uppsala, som hon driver tillsammans med Anna Eriksrud sedan oktober 2010.

En omorganisation i företaget nyligen har frigjort tid för henne, och hon räknar över tid med att dedikera i genomsnitt en dag i veckan till uppdraget.

– I början blir det säkert mer för att sätta mig in i frågorna. Det här känns verkligen som en spännande utmaning. Det förpliktigar att efterträda Thony Björk som har gjort ett väldigt bra jobb, säger hon.

Kristina Fritjofsson har en bred bakgrund från olika delar av läkemedelssektorn.

Hon har arbetat på labb, med marknadsföring och med kliniska prövningar inom läkemedelsindustrin på bolag som Pharmacia, CRO-bolaget PMC, MSD och Oasmia.

När hon studerade på farmaceutiska fakulteten i Uppsala var hon kurskamrat med Sveriges Farmaceuters avgående ordförande Thony Björk.

– Jag hette Billberg i efternamn då, och tack vare alfabetet hamnade jag ofta i samma labbgrupp som Thony. Han höll väl ordning på mig på den tiden, säger Kristina Fritjofsson.

Läs mer om Kristina Fritjofsson på förbundets hemsida och i ett porträtt i Svensk Farmaci nummer 6 som kommer ut i december.

Andra läser