Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tydligt besked från Norge

Statens autorisasjonskontor (SAK) bekräftar nu att den danska farmakonomutbildningen inte duger för att få auktorisation som receptarie i Norge.

Farmakonomutbildningen på Pharmakon i Hilleröd utanför Köpenhamn är en yrkesskola som drivs av apoteksbranschen. Utbildningen brukar beskrivas som en fördjupad apoteksteknikerutbildning eller ett mellanting mellan svensk receptarieutbildning på universitet och yrkeshögskoleutbildningen apotekstekniker.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare har personer med dansk farmakonomutbildning beviljats svensk receptarielegitimation hos Socialstyrelsen.

Detta har oroat det norska farmaceutförbundet, NFF, som kontaktat myndigheten Statens autorisasjonskontor, SAK, som auktoriserar hälsopersonal i Norge.

NFF efterfrågade vad som gäller i Norge.

I en ”generell redogörelse” till NFF skriver nu SAK som följer:

”En dansk farmakonom kommer inte att få certifiering som receptarie- eller provisorfarmaceut om utbildningen inte värderas som likvärdig. SAK känner till att farmakonomutbildningen i Danmark är på nivån yrkesskola. Den ligger inte i nivå med högskola eller universitetsutbildningar i Norge”.

Enligt myndigheten finns det inga exempel på farmakonomer som fått auktorisation som receptarie- eller provisorsfarmaceut i Norge.

Andra läser