Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Klinikfarmaceut väntas få tillgång till förteckning

Landstingsanställda farmaceuter har idag inte tillgång till patienters läkemedelsförteckning. Men en ny statlig utredning vill ändra på saken.

Läkemedelsförteckningen är en nationell databas där uppgifter om alla receptförskrivna läkemedel som varje individ har hämtat ut på apotek samlas. Uppgifterna uppdateras varje dygn och sparas i 15 månader.

Förskrivare, sjuksköterskor och farmaceuter på apotek kan, enligt lagen om läkemedelsförteckning, få tillgång till en patients läkemedelsförteckning om samtycke meddelats av patienten.

På senare år har farmaceuterna, framför allt apotekare, blivit allt fler i landstingsvärlden.

Dessa har dock enligt lagen inte någon rätt att se läkemedelsförteckningen.

– Våra kollegor som arbetar på apotek kan se vad patienten hämtat ut under de senaste 15 månaderna, men vi som råkar ha landstinget som arbetsgivare får inte komma åt samma fakta. Min uppskattning är att varje klinikfarmaceut skulle hinna med minst en patient mer om dagen, kanske 2-3, om de fick tillgång till samma register som alla apotekskollegor har. Det blir mellan 200 och 600 ytterligare patienter om året, och tiotusentals på årsbasis i riket, sa Johan Hiselius, chefapotekare på Helsingborgs lasarett, till Svensk Farmaci när vi skrev om frågan i februari i år.

Men nu kan detta problem för klinikfarmaceuterna vara på väg att lösas.

I den statliga utredningen om rätt information i vård och omsorg (SOU 2014:23) av Lena Lundgren, som nu befinner sig i remissläge, föreslås att farmaceuter i vården efter samtycke ska kunna få åtkomst till förteckningen.

Förslaget på sidan 468 lyder så här:

Farmaceuter som arbetar i hälso- och sjukvården ska med den enskildes uttryckliga samtycke kunna få åtkomst till den enskildes uppgifter i läkemedelsförteckningen. Uppgifterna ska få användas för att åstadkomma en säker framtida förskrivning av läkemedel för den enskilde, komplettera den enskildes patientjournal eller underlätta den enskildes läkemedelsanvändning”.

Enligt utredningen ”kan det tyckas omotiverat” att den vårdverksamme farmaceuten i sitt uppdrag inte kan ta del av uppgifter om vilka av ordinerade läkemedel som patienten hämtat ut på apotek.

Lena Lundgrens utredning finns att läsa här.

Andra läser