Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Flera idrottshjältar i läkemedelssektorn

Flera personer med stora idrottsbragder på meritlistan finns idag i den svenska läkemedelssektorn. Läs vår lista här på sajten.

Enligt Svensk Farmacis efterforskningar finns åtminstone fyra personer med riktigt tunga idrottsmeriter – OS-medaljer, VM-guld eller både och – i branschen.

Här är namnen:

Eva Lund. Receptarie och chef för regulatory affairs på läkemedelsbolaget Janssen.

Eva Lund ingick i Lag Anette Norberg som tog OS-guld i curling både i Turin 2006 och i Vancouver 2010. Nu har hon själv slutat som aktiv men har bland annat coachat Sveriges främsta herrlag, Lag Niklas Edin.

Johan Harmenberg. Läkare, idag medicinsk chef på bolaget Oncopeptides. Tidigare karriär inom Astra, Pharmacia och Medivir. En av innovatörerna bakom det antivirala läkemedlet Zovirax Duo.

Johan Harmenberg tog OS-guld i fäktning i Moskva 1980 och dessutom två VM-guld. Det gör honom till Sveriges kanske allra främsta fäktare genom tiderna.

Jonas Nilsson. Vd på CCS Healthcare i Borlänge som tillverkar läkemedel och andra apoteksprodukter.

Jonas Nilsson tog ett överraskande VM-guld i slalom 1985 i Bormio. Han fick det sällan att stämma fullt ut i världscupen, men hann ändå med två segrar i världscuptävlingar i slalom.

Svante Rasmuson. Analytiker på TLV:s apoteksavdelning. Ansvarig för TLV:s kartläggning av apotekens lönsamhet.

Svante Rasmuson tog OS-silver i modern femkamp i Los Angeles 1984 och brons i lag i Moskva 1980. Han var även OS-deltagare i simning redan 1976 i Montreal.

– Jag gjorde totalt fyra olympiader som simmare och femkampare. 1980 ingick jag i samma OS-trupp som Johan Harmenberg, säger Svante Rasmuson till Svensk Farmaci när vi ringer upp för att försäkra oss om att han är “rätt Svante” .

Efter läkarstudier arbetade Svante Rasmuson på 1990-talet som finansanalytiker. Han lämnade dock den branschen och blev sedermera vd för bioteknikföretaget Index Pharmaceuticals.

Mångsidige Svante Rasmuson har också skrivit en bok, som kom ut i fjol.

Den heter Fåfängans triumfer och utspelar sig i den ”insynsskygga bankirvärlden i kvarteren runt Stureplan i Stockholm”.

Känner du till andra inom vår sektor med tunga idrottsmeriter, eller har du rentav själv en idrottskarriär?

Maila redaktionen så fyller vi på listan.

TILLÄGG: En läsare tipsade oss om Ulf Morin, en svensk apotekare som sedan länge är verksam i Norge.

I tryckta Svensk Farmaci nr 1/14 intervjuade vi honom i vårt reportage om hur det är att arbeta i vårt västra grannland.

Ulf Morin blev svensk mästare i styrkelyft (110-kilosklassen) 1976 och även europamästare samma år. I SVT:s Öppet Arkiv kan man ta del av SM-tävlingarna.

Han var god vän med Lennart “Hoa Hoa” Dahlgren, och de båda sågs tillsammans på Farmisfester på 1970-talet, enligt Svensk Farmacis källa.

Andra läser