Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Dansk apotekskedja på svensk mark

Två danska entreprenörer har köpt upp sex apotek inom Apoteksgruppen i Sverige. De vill effektivisera enligt dansk modell och tror på apoteksrobotar.

Det är de danska entreprenörerna Shahzad Riaz och Poul Schmidt som äger och driver de fyra skånska apoteken Björnen i Helsingborg, Linden i Svalöv, apoteket i Bjuv och Klinten i Åstorp samt Orren i Jämjö och Gripen i Ronneby i Blekinge.

Årsomsättningen är cirka 180 miljoner kronor och sammanlagt har “kedjan i kedjan” cirka 35 anställda.

När signalerna kom om en avmonopolisering i Sverige var duon inte sen att nappa.

– Först var vi intresserade av de lite större klustren, särskilt det som sedan blev Vårdapoteket. Men när vi inte fick det så blev Apoteksgruppens erbjudande om småapotek intressant. Nu har vi fyra apotek i Skåne och två i Blekinge, säger Shahzad Riaz, vd i danskarnas bolag.

Han hämtar inspiration från andra sidan sundet.

– Många danska apotek är modernare än de svenska, eftersom de har investerat i farmaceutrobotar. En robot har stor effekt på effektiviteten och kötiderna, och låter farmaceuterna fokusera på att ge råd och god service till kunderna, säger Shahzad Riaz.

Han har drivit frågan om robotar i Apoteksgruppens IT-råd och Apoteksgruppen är nu först i Sverige med en lösning som kan hantera alla de fyra olika robotsystem som finns.

– Det är mycket möjligt att det finns en robot på apotek Björnen i Helsingborg inom en inte alltför lång framtid, säger Shahzad Riaz.

Läs mer i Svensk Farmaci nr 5/14.

Andra läser