Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Expediering förlustaffär

Inom Apoteksgruppen kan apotek gå back på enskilda kunder med dyra läkemedel – ibland med flera tusenlappar. Ett absurt system, säger en anställd till Svensk Farmaci.

Bakgrunden är den serviceavgiftsbaserade modell som den statligt ägda apotekskedjan Apoteksgruppen tillämpar, i kombination med det tak som finns i dagens konstruktion för handelsmarginalen.

Handelsmarginalen ger apoteken maximalt cirka 170 kronor per expedition.

Men de enskilda franchisedrivna apoteken inom Apoteksgruppen betalar samtidigt en avgift till moderbolaget, en avgift som beräknas utifrån omsättningen.

– Dyra läkemedel driver upp omsättningen. För oss blir alla läkemedel som är dyrare än 2500 kronor de facto en förlustaffär för oss att expediera. Om man exempelvis expedierar ett läkemedel för 50 000 kronor går vi back med ungefär 2 000 kronor, säger en medarbetare på ett apotek inom Apoteksgruppen till Svensk Farmaci.

Hur hanterar ni det här på ditt apotek?

– Det har aldrig uttalats att man inte får expediera vissa läkemedel. Men man beställer förstås helst inte hem sådana här läkemedel. Ofta får “den farmaceutiska hedern” gå före trots att det blir ekonomiskt kännbart för apoteket.

– Det här borde ses över, det är ganska absurt att man ska behöva gå back på enskilda expeditioner. Apoteket AB har vad jag förstår i sin franchisemodell visat att det går att hitta andra lösningar. Det är ganska märkligt att inget har gjorts åt det här inom Apoteksgruppen, problemet har varit känt länge. Man kan också tycka att det är extra märkligt att ett statligt företag skriver sådana här avtal med sina franchisetagare.

Svensk Farmaci skrev om problematiken redan 2011. Dåvarande projektchefen Claes Kjellander insåg problematiken, men beskrev situationer där apotek förlorar på dyra kunder som ”mycket ovanliga”.

Svensk Farmacis källa håller inte med om detta.

– Det är tvärtom något mycket vanligt. Vi ställs inför det här åtskilliga gånger varje vecka, säger källan.

Svensk Farmaci har i eftermiddag varit i kontakt med Apoteksgruppen centralt, och presenterar inom kort deras kommentar i frågan.

Andra läser