Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Saknar klinisk apotekare i nytt råd på Läkemedelsverket

Läkemedelsverket har bildat ett vetenskapligt råd som ersätter den nedlagda läkemedelsnämnden. En apotekare fick plats i rådet – bredvid 17 läkare och en sjuksköterska. Sveriges Farmaceuter beklagar att kliniskt verksamma apotekare lyser med sin frånvaro i rådet. REVIDERAD 9:41

Det nya rådet är ett rådgivande organ som beskrivs som en brygga till den nationella hälso- och sjukvården.

Syftet att ge verket ett utökat ”medicinskt vetenskapligt stöd och bredare förankring i sjukvården i viktiga läkemedelsrelaterade frågor”.

Det vetenskapliga rådet ersätter läkemedelsnämnden för humanmedicin som lades ned vid förra årsskiftet.

Varje ledamot har ett treårigt förordnande som kan förlängas maximalt två perioder.

Bland de 19 ledamöterna finns 17 läkare, en sjuksköterska och en apotekare.

Apotekaren är Björn Wettermark, till vardags verksam vid enheten för analys och utvärdering på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms Läns Landsting.

I fjol fick han utmärkelsen Årets Farmaceut av Sveriges Farmaceuter.

Kristina Niemi, apotekare och förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter, tycker att Läkemedelsverket mycket väl kunde ha inkluderat någon eller några kliniskt verksamma apotekare i rådet.

– Det är bra att en kompetent apotekare som Björn Wettermark tar plats i rådet. Läkarna är självklart också viktiga med den specialkompetens som var och en besitter och de bör rimligen dominera till numerären. Men vi beklagar att Läkemedelsverket inte tagit chansen att lyfta in någon eller några kliniskt verksamma apotekare i rådet. Det hade gett en en övergripande kompetens- och resursförstärkning i teamet som komplement till läkarnas expertis inom sina områden, säger hon.

Läs mer om rådet och vilka de övriga ledamöterna är på Läkemedelsverkets hemsida.

Andra läser