Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Skadestånd för apotekskedja

Två apoteksfarmaceuter blev plötsligt schemalagda på helgdagar, något som det inte fanns grund för i deras anställningsavtal. Nu måste deras arbetsgivare, en större apotekskedja, betala 25 000 kronor i skadestånd.

Två av Sveriges Farmaceuters medlemmar på ett apotek i södra Sverige reagerade tidigare i år när de för första gången blev schemalagda på helgdagar.

När de anställdes hade apoteket inte öppet på helgdagar. Någon skyldighet att jobba på ”röda dagar” fanns inte reglerad i deras anställningsavtal.

Enligt medbestämmandelagen, MBL, är en arbetsgivare skyldig att förhandla med facket om man planerar att göra en viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållandena för medarbetare.

Efter dialog med Sveriges Farmaceuter gick apoteksföretaget nyligen med på att betala ett skadestånd på 25 000 kronor för brott mot förhandlingsskyldigheten enligt MBL.

– Arbetsgivaren förändrade öppettiderna för apoteket, vilket gjorde att medarbetarnas anställningsvillkor förändrades. Man gjorde detta utan att ta initiativ till förhandlingar, vilket är ett brott mot MBL, kommenterar Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

– Tyvärr kontaktar apoteksanställda medlemmar oss ofta med anledning av att deras arbetsgivare med kort varsel vill ändra öppethållande eller fastställt schema, trots att medlemmen motsatt sig detta.

– Oftast kan chefen och medarbetaren komma överens om ändringar i ett fastställt schema. Men vi stöter tyvärr alltför ofta på att arbetsgivare mer eller mindre tvingar anställda att acceptera förändringar. Vi måste agera kraftfullt när vi får reda på att arbetsgivare driver igenom förändringar i strid med lagar eller kollektivavtal, säger Christer Borg.

Mest läst