Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ebola-varning gäller inte apotek

Socialstyrelsens uppmanar i dag vården till ökad vaksamhet vid influensasymtom hos patienter som nyligen besökt Västafrika. Men det gäller inte för apotek, menar Inger Andersson von Rosen, sakkunnig läkare på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen gick i dag ut och uppmanade vården till en ökad vaksamhet på patienter som söker vård för influensaliknande symtom som feber, huvudvärk och muskelvärk på grund av den pågående och ökande ebola-epidemin i Västafrika.

Utbrottet förväntas bli långvarigt och kräva stora internationella resurser, men risken att smittan sprids i Sverige är mycket låg skriver myndigheten. Trots det uppmanar de till en ökad vaksamhet i den svenska sjukvården.

Myndigheten skriver att det är av stor vikt att klarlägga om den drabbade har besökt något av de aktuella länderna, varit i kontakt med någon smittad eller den lokala sjukvården.

Socialstyrelsen skriver också att denna ökade vaksamhet gäller vårdens alla nivåer, även akutmottagningar och vårdcentraler. Men på landets apotek behöver personalen inte vara orolig, menar Inger Andersson von Rosen, sakkunnig läkare på Socialstyrelsen.

– Nej, symtomen vid ebola-smitta är så pass allvarliga att det är högst osannolikt att apoteken är det första ställe en smittad går till. Ebola är ett väldigt aggressivt virus och det blir snabbt kraftiga symtom, säger hon.

– Uppmaningen om vaksamhet gäller ju i första hand infektionskliniker, barnmottagningar som tar emot ensamkommande barn och liknande, säger hon.

Läs Socialstyrelsens ebola-information här.

Mest läst