Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Särskilda hälsoapotek minskar vårdbesöken

Sex av tio kunder på brittiska ”hälsoapotek” skulle ha gått till läkaren om de inte fått hjälpen på apoteket, visar en ny studie som presenteras på den pågående FIP-kongressen.

I Storbritannien har man sedan ett antal år testat något de kallar ”Det hälsosamma livets apotek” eller ”Healthy Living Pharmacy” på engelska.

Det är apotek med specialtränade anställda som har ett fokus på att förebygga sjukdom.

Apotekspresonalen rekommenderar människor att sluta röka, minska i vikt, tänka på sin sexualhälsa och erbjuder missbrukstjänster mot alkohol och narkotika.

Neal Patel, informationschef på the Royal Pharmaceutical Society i London, berättade i senaste numret av Svensk Farmaci, pappersutgåvan om det brittiska systemet.

– Eftersom vi vet att människor går till apoteken försöker vi förebygga deras sjukdomar istället för att vänta tills de måste läggas in på sjukhus, säger han där.

Nu kommer den första studien av systemet och den visar att hälsoapoteken kraftigt minskar behovet av primärvårdskontakter.

Drygt 1 300 kunder på olika hälsoapotek i landet har tillfrågats och 60 procent säger att de skulle ha gått till vården om de inte fått den hjälp de fick på apoteket.

Ytterligare 21 procent av kunderna uppger att de inte skulle ha vidtagit några åtgärder alls för att förbättra sin hälsa om de inte blivit uppmanade att göra det på apoteken.

Hälsoapoteken, som är ett testprojekt drivet av det brittiska hälsodepartementet, spås nu en god framtid.

– Denna utvärdering visar att hälsoapotek med framgång kan startas i områden med olika demografi och geografi. Modellen verkar vara ett framgångsrikt sätt att maximera apotekens bidrag till att förbättra folkhälsan, säger Mike Holden, huvudansvarig för studien.

Andra läser