Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekspersonal bland ebola-offren

Fyra apoteks-assistenter och en apotekare i Sierra Leone har hittills mist livet i den pågående ebola-epidemien. Personalen på apotek är ofta den första hälsopersonal de smittade möter.

– Farmaceuter spelar en viktig roll i nödsituationer som denna eftersom de ofta är den första hälsopersonal som många möter, säger Luc Besançon, generalsekreterare för FIP, den internationella farmaceutorganisationen.

Men det innebär också risker för apotekspersonalen. Risker som har kostat liv.

Hittills har fyra apoteks-assistenter och en apotekare i Sierra Leone avlidit efter att ha smittats av ebola, rapporterar det danska farmaceutiska nyhetsbrevet Fredag förmiddag.

Nu har the Pharmaceutical Society of Sierra Leone startat utbildningsaktiviteter för att lära apotekspersonalen skydda sig i kontakten med potentiellt ebolasmittade, liksom att identifiera smittade och få dem under behandling snabbt.

Ifrån grannlandet Liberia finns ännu inga uppgifter om drabbad apotekspersonal, men däremot har apoteken fullkomligt översvämmats av oroliga människor som undviker sjukhusen av rädsla för att smittas av sjukdomen.

I både Liberia och Ghana har myndigheterna uppmanat apotekarna att vara uppmärksamma på ebolasymtom bland kunderna.

Fram till i måndags har, enligt WHO, 1 975 personer i Västafrika smittats av ebola och 1 069 har avlidit.

Andra läser