Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ensam apotekare på fristående city-apotek

Ett nytt fristående apotek, profilerat mot hudvård, har slagit upp portarna mitt i Stockholm. Tidigare KI-forskaren Freidoun Albertioni är ägare och ensam farmaceut i verksamheten trots mycket generösa öppettider.

Fristående Svea Apotek på Sveavägen i Stockholm har varit igång i ungefär tre månader.

– Vi satsar mycket på egenvård och i synnerhet hudprodukter. Vi har fullsortiment på många produktserier vilket inte finns på andra apotek, säger Freidoun Albertioni, apotekschef på Svea Apotek, till Svensk Farmaci.

Listan över personal på Svea Apoteks hemsida ger intryck att det ingen finns någon farmaceut och inte heller någon apotekstekniker anställd i verksamheten.

Istället listas en sjuksköterska, en lageransvarig, en IT-administratör/dataansvarig och apotekschefen.

Apotekschefen Freidoun Albertioni beskrivs som ”medicine doktor, docent i farmakologi”, vilket för tankarna till en person med läkarbakgrund. Men han är inte läkare.

– Jag är apotekare med utbildning från Uppsala och har disputerat på KI inom klinisk farmakologi. Det ger rätt att använda titeln medicine doktor.

Freidoun Albertioni har tidigare erfarenhet av apoteksbranschen från fristående P/S Apotek i Stockholm och inom Lloyds Apotek.

– När P/S Apotek såldes bestämde jag mig för att starta eget, säger han.

Enligt lagen måste apotek ha en farmaceut närvarande under apotekets öppethållande.

Svea Apotek har generösa öppettider, 8-19 måndag till fredag och 11-17 lördag och söndag.

Om du blir sjuk eller av annan anledning är frånvarande från apoteket, hur gör ni då?

– Jag jobbar mycket och har inte varit sjuk de senaste 25 åren. Om det ändå skulle hända har jag kompisar som är apotekare som kan hjälpa till, säger Freidoun Albertioni.

Andra läser