Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare leder ny akademikerförening

En ny akademikerförening har fötts på e-hälsomyndigheten. Apotekaren Tobias Renberg tar ordförandeklubban.

Häromveckan, måndagen den 26 maj, föddes SACO-S-föreningen på den nya myndigheten e-hälsomyndigheten på Södermalm i Stockholm.

Sveriges Farmaceuter är det Saco-förbund som har flest medlemmar på myndigheten och är därför så kallat kontaktförbund.

Det innebär att det är SFa som står för stödresurser och utbildningsinsatser till föreningen.

Tre SFa-medlemmar finns i den interimistiska styrelsen, däribland apotekaren Tobias Renberg som valts till interimistisk ordförande.

I övrigt ingår medlemmar från Sveriges Ingenjörer och Civilekonomerna i styrelsen.

Tobias Renberg, varför valde du att ta uppdraget?

– Jag fick frågan och det väckte nyfikenhet. Jag tycker att det ska bli oerhört spännande att lära mig mer om den fackliga verksamheten, säger han.

Övergången till myndighet innebär att ni bytt kollektivavtalsområde. Vilka förändringar har omvandlingen från bolaget Apotekens Service AB till den nya myndigheten inneburit i det dagliga arbetet?

– Det är olika för olika delar av verksamheten. De juridiska kraven är mer omfattande för en myndighet. Övergripande måste alla medarbetare förhålla sig till offentlighetsprincipen och sekretesslagstiftningen. Andra förändringar berör bland annat ekonomihanteringen. Vi har också fått en ny ledning.

Vilka frågor tror du kommer att vara viktiga i startfasen för den nya föreningen?

– Ett stort förändringsarbete har påbörjats på e-hälsomyndigheten som bland annat innebär myndighetsanpassning av verksamheten. Det handlar om ett förändringsprogram som kommer att löpa under en längre tid. Här kommer det säkert att komma upp många frågor för föreningen att jobba med, säger Tobias Renberg.

Andra läser