Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Överprövningar försenar nya aktörer i två landsting

I två landsting är det fortfarande inte klart vem som ska sköta läkemedelsförsörjningen till vården. Apoex och före detta Vårdapoteket gör upp i domstol om att få leverera till eftersläntrarna.

Kartan över landstingens läkemedelsförsörjning till sjukvården börjar klarna.

Alla landsting utom ett har valt att upphandla tjänsterna och anlitar därmed en eller flera externa aktörer. Jönköping har som enda landsting valt att sköta verksamheten i egen regi.

Uppdragen som upphandlats skiljer sig från landsting till landsting. Före detta Vårdapoteket (numera Apotek Hjärtat), Apoteket AB, APL och Apoex är de aktörer som hittills tecknat avtal med landstingen.

Men det finns fortfarande två vita fläckar på landstingens läkemedelskarta. Örebro och Södermanland har genomfört upphandlingar, men det är ännu oklart vem som får uppdraget.

Örebro ligger sämst till i förhållande till sin tidplan. Här är förseningen redan ett faktum.

Stockholmsbaserade Apoex vann i fjol upphandlingen i länet och den 1 april i år var det tänkt att bolaget skulle ta över. Men konkurrenten Vårdapoteket begärde överprövning av tilldelningsbeslutet hos förvaltningsrätten i Värmland, vilket stoppat upp processen.

– Vi väntar fortfarande på dom. Det är naturligtvis olyckligt att det tagit sådan tid, säger Johan Svanholm, upphandlingschef i Örebro läns landsting.

Södermanland, som stått ”sist i kön” av alla landsting, har också genomfört sin upphandling. Även här riskerar processen att försenas på grund av överprövningar.

Vinnaren skulle enligt landstingets planering ta över från årsskiftet 2014/15.

Vårdapoteket (numera Apotek Hjärtat), Apoex och Apoteket AB lämnade alla anbud. Vårdapoteket vann tilldelningsbeslutet, men Apoex överklagade och ärendet befinner sig nu i kammarrätten.

– Det finns en risk att processen försenas. Men med ett snabbt besked från domstolen kan tidplanen hålla ändå, säger Malin Lundqvist, upphandlare på Västmanlands och Södermanlands gemensamma upphandlingsenhet i Västerås.

Så här ser Sverigekartan över vårdens läkemedelsförsörjning ut i dagsläget:

Endast Apoteket AB: Gävleborg, Uppsala, Dalarna, Värmland, Östergötland, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten.

Apoteket AB och APL: Västra Götaland, Halland.

F d Vårdapoteket, numera Apotek Hjärtat: Västmanland, Kronoberg, Kalmar, Region Skåne (tillsammans med Apoteket AB), Blekinge, Gotland.

Apoex, APL och Apoteket AB: Stockholm.

Egen regi: Jönköping.

Oklart: Örebro och Södermanland.

Mest läst