Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Förslag om vinster omfattar inte apotek

Vinster i välfärden är en viktig fråga för oppositionen i valrörelsen. Men varken V eller S har i nuläget några begränsande förslag med koppling till riskkapital inom apotekssektorn.

Vinster i välfärden väntas bli en viktig fråga för oppositionen i årets valrörelse.

Men trots den infekterade debatten om riskkapitalister som ägare i vårdföretag och deras vinstuttag har varken V eller S i nuläget några skarpa förslag som gäller riskkapitalister inom apoteksområdet.

Det står klart efter Svensk Farmacis rundringning till ledamöter i riksdagens socialutskott (läs mer i Svensk Farmaci nr 2-3 senare i maj).

– Vi vill ju ha lagstiftning mot vinstuttag i hälso- och sjukvården, men då har vi inte inkluderat apoteken. Vi har inget konkret förslag om att förbjuda riskkapitalister på apoteksområdet. Men vi ser gärna förslag som begränsar deras vinstutrymme. Det är till stor del våra skattepengar det handlar om, säger Eva Olofsson (V), ledamot i socialutskottet.

– Det finns ingen anledning att vi ska betala skattepengar rätt ut till olika större riskkapitalbolag inom apoteksområdet om man ser detta på sikt. Men för att vara tydlig, de förslag vi har lagt nu och som vi pratar om i valrörelsen är inte riktade mot apoteken.

Lena Hallengren (S) är vice ordförande i socialutskottet.

– Vi vill inte ha förbud mot vinstdrivande företag någonstans, vi tror helt enkelt inte det är möjligt eller realistiskt. Socialdemokraterna har istället lagt begränsande förslag som handlar om offentligt drivna verksamheter som skolan, vården och omsorgen. Men inga som handlar om apoteken, säger hon.

Andra läser