Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Utbytbarhet som försvann

Plötsligt gick ett vanligt aledronat-fabrikat inte längre att byta mot andra läkemedel enligt reglerna för generisk substitution. En av Svensk Farmacis bloggare försökte ta reda på varför och lyckades - men det var inte enkelt.

Vissa yrkesgrupper, särskilt de inom vården, kan aldrig riktigt lämna kvar sitt jobb på jobbet.

Det är inte alls ovanligt att jag får svara på en mängd farmaceutiska eller apoteksrelaterade frågor från nära och kära över en middag.

”Får verkligen apoteken byta ut läkemedel på det viset?”

”Är det rätt att jag fick betala extra för det läkemedel som doktorn skrev ut?”

”Är det någon skillnad på Alvedon och Ipren?”

Och så vidare…

Min allra trognaste ”kund” är trots allt min mamma. Innan hon går till sitt lokala apotek gör hon alltid en avstämning med mig.

Det resulterar i att apotekspersonalens på plats inte får en chans att ge egna rekommendationer till denna bestämda dam. Av vad jag förstår, har de minsann fått höra att hennes dotter är apotekare. Så henne lurar de inte.

För inte alls länge sedan ringde hon med en fråga om ett receptbelagt läkemedel. Hennes fråga var intressant och otroligt relevant, så jag tänkte återberätta det för dig.

Mamma har Alendronat Accord 70 mg utskrivet på recept. Om du delar samma arbetsskada som jag, så kan du se den här lilla, gula förpackningen framför dig.

Alendronat Accord har nyligen varit periodens vara och jag vet att den har varit utbytbar med Fosamax och övriga tillverkare av alendronat.

Enligt mamma hade farmaceuten på apoteket nekat henne ett utbyte, då Alenderonat Accord enligt uppgift inte är utbytbar med någon annan tillverkare längre.

Jag ställde mig mycket frågande till denna information, vadå inte utbytbar längre?

Jag kontrollerade själv uppgifterna på apoteket och det stämde, Alendronat Accord var inte listad som utbytbar med Fosamax eller andra aldendronatvarianter.  Det var märkligt och jag undrade så klart varför.

Utan resultat letade jag efter information på både Läkemedelsverkets hemsida och på mitt apoteks intranät. På Läkemedelsverkets lista över utbytbara läkemedel var Aldendronat Accord inte med alls längre.

Till slut ringde jag Läkemedelsverket och efter att ha kopplats runt några varv kom jag i kontakt med en person som kunde besvara frågan.

Läkemedelsverket har fått in många synpunkter angående Alendronat Accord på grund av tablettens storlek. Eftersom alendronsyra kan skada munhåla och svalg om den inte administreras korrekt, är tablettens storlek absolut relevant ur ett medicinskt perspektiv.

Enligt uppgift från Läkemedelsverket är Alendronat Accord, på grund av tablettstorleken, inte utbytbart med övriga alendronatvarianter längre.

Jag blev positivt överraskad över beskedet och tyckte verkligen att man tagit ett bra beslut då även jag diskuterat tablettstorleken med kunder som upplevt sväljsvårigheter.

Vad som förvånade mig, var att Läkemedelverket inte hade publicerat någon information om detta på sin hemsida.

Jag frågade då om Läkemedelsverket åtminstone vidarebefordrat informationen till apotekskedjornas kvalitetsavdelningar, men fick då svaret att det inte fanns någon kanal för den här typen av information.

Vad synd.

Jag har alltid föreställt mig att det är Läkemedelsverkets uppgift att informera oss farmaceuter om den här typen av förändringar. Särskilt för ett läkemedel som bara nyligen expedierats som periodens vara.

Även om jag gillar Läkemedelverket initiativ så undrar jag hur vi gör med de patienter som fortfarande har Alendronat Accord på sitt recept? Min mamma förstod inte riktigt varför hon helt plötsligt inte fick välja en tablett som var mindre, vilket hon kunnat göra innan. Farmaceuten hade istället hänvisat mamma att kontakta förskrivaren för ett nytt recept.

Om informationen är så pass svårhittad, är det då rimligt att anta att förskrivaren kommer veta att Alendronat Accord inte längre är utbytbar med övriga fabrikat på grund av tablettens storlek?

Troligtvis inte. Därför finns en risk att hennes recept bara förnyas.

Farmaceuten som expedierade min mamma borde ha kontaktat förskrivaren själv, tycker jag.

Vi farmaceuter hävdar gärna att vi är bäst på läkemedel, och i det här läget tycker jag att vi borde leva upp till det och ta dialogen med förskrivaren åt kunden.

Jag tyckte i alla fall att det var viktigt att dela med mig av den här informationen, för jag vet att många farmaceuter stått och kliat sig i huvudet över detta lilla mysterium.

Och vem vet, mamma kanske har en ny spännande frågeställning inom kort.

Andra läser