Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Pfizer ändrar sin Astrabild

Astra Zenecas svenska forskning var som bortblåst när Pfizer i onsdags presenterade fördelarna med att gå samman med bolaget. Nu har Pfizer ändrat sin bild och vill förtydliga. De fördelar med ett samgående som företaget listar är väldigt generella.

Under rubriken ”Fördelarna med ett potentiellt samgående med Astra Zeneca” presenterade Pfizer i onsdags en så kallad infografik.

Den visade en mängd uppgifter som till exempel det antal globala sjukdomsområden som godkända läkemedel och forskningssubstanser i pipeline omfattar, antal substanser i pipeline och placeringar av forskningsanläggningar i USA och Storbritannien.

Någon forskning i Sverige fanns inte med i denna bild, eller ens något Sverige överhuvudtaget.

Mitt i grafiken låg sedan en ruta med rubriken ”Tillsammans med Astra Zeneca …” under vilken det listades ett antal punkter som Pfizer och Astra Zeneca skulle kunna åstadkomma tillsammans.

Det var lätt att uppfatta bilden som en presentation av Pfizers syn över fördelarna med ett potentiellt samgående med Astra Zeneca. Något som flera svenska medier, inklusive Svensk Farmaci, också gjorde.

Men så var det inte, säger företaget nu.

Trots rubriken ”Fördelarna med ett potentiellt samgående med Astra Zeneca” var det meningen att bilden enbart skulle visa Pfizers forskningstillgångar i USA och Storbritannien, enligt Andrew Widger, presstalesman för Pfizer i London.

– Bilden visar dels vad Pfizer har i dag i sin pipeline samt de elva forskningsanläggningar vi har globalt, dels visar den en lista med några av de fördelar som vi ser med att kombinera de två företagen, säger han och tillägger.

– Jag förstår att det var lätt att missförstå vår information och jag hoppas innerligt att vi nu kan förtydliga vad vi ville ha sagt.

Under torsdagen publicerade Pfizer en ny och reviderad bild där de tydligt skriver ut att det är Pfizers forskning och Pfizers pipeline det handlar om. Och rutan som tidigare hade rubriken ”Tillsammans med Astra Zeneca…” heter nu ”Och genom att gå samman med Astra Zeneca…”.

– Efter att vi fått information om att flera medier missförstått vår bild har vi kommit fram till att vi behöver vara tydligare med vår kommunikation och vi har gjort vårt bästa för att revidera bilden så att den blir tydligare, säger Andrew Widger.

På frågan om hur de tänkte när de la ut en bild med enbart Pfizers forskningsanläggningar och presenterade den som om den visade fördelarna med ett sammanslaget bolag svarar han:

– Vi ville göra det tydligt för folk, speciellt i Storbritannien, hur vårt företag ser ut i dag rörande vår forskning och vår pipeline. Sedan passade vi samtidigt på att lyfta fram några skäl till varför vi tror att en sammanslagning av de här två företagen är en bra sak. Det var vad vi hoppades att göra.

Han förklarar att bilden var avsedd för brittisk media för att förklara vad Pfizer är för ett företag idag.

Huruvida Sverige och svensk forskning kommer att finnas med på en eventuell framtida bild över forskningsanläggningar inom Pfizer kan han dock inte svara på.

– Det är alldeles för tidigt för att börja spekulera kring vilka specifika orter som kommer att vara aktuella efter ett eventuellt samgående, säger Andrew Widger.

Vad är det då som Pfizer egentligen ser som fördelarna med ett samgående med Astra Zeneca? Jo, det hittar man i den lilla rutan.

Där kan man läsa synnerligen generella saker som att de båda företagen tillsammans kan växa globalt, att de kan fördjupa sina forskningsansträngningar, stödja innovativ forskning, öka utvecklingshastigheten och förstärka sina möjligheter att bekämpa vissa kritiska sjukdomar.

Det är argument för ett samgående som gäller för i princip vartenda forskande läkemedelsbolag. Om man är större så kan man göra mer.

Pfizers ambition att ta över Astra Zeneca har tidigare kritiserats av bland andra den svenske finansministern Anders Borg för att i huvudsak vara motiverad av skattetekniska skäl och inte affärsmässiga. Normalt vid stora samgåenden är företagen väl pålästa på varandras forskningsportföljer och kan tidigt peka just på sådana synergier.

Pfizers generella argument för ett samgående kan lätt tolkas som ytterligare ett belägg för att affären främst drivs av skatteskäl. Men det stämmer inte, enligt Andrew Widger.

– Vi tittar inte på specifika substanser i Astra Zenecas pipeline eller hur de passar med våra forskningssubstanser. Vi har inte haft möjlighet att göra det ännu. Men anledningen till det är inte kopplad till någon typ av skattefråga. För att kunna ge ytterligare information vad gäller dessa möjligheter måste vi granska Astra Zenecas forskningsportfölj i detalj vilket kräver att vi för en dialog med dem. Och det har vi inte gjort ännu, säger han.

Onsdagens indragna “TogetherInfographic”:

TogetherInfographic-crossed

 

Torsdagens nya “Pfizer-Infographic”

Pfizer-Infographic II

 

Mest läst