Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca kämpar för att stoppa Pfizer

I ett försök att övertyga sina aktieägare om att det svensk-brittiska läkemedelsbolaget kommer att generera större vinster på egen hand presenterade de i dag en stark framtidsplan där omsättningen beräknas stiga från dagens 175 miljarder kronor till över 300 miljarder kronor år 2023.

Astra Zeneca har en sällsynt stark forskningsportfölj just nu med ett 15-tal nya substanser i fas III, redan inlämnade för godkännande eller nyss godkända.

Med dessa substanser i ryggen gick bolaget i dag ut med en detaljerad framtidsplan där de skissar på bolagets framtida möjligheter på den globala läkemedelsmarknaden.

De beskriver framtidsmöjligheterna mycket ljusa där de räknar med att omsättningen ska stiga från förra årets 25,7 miljarder dollar (175 miljarder kronor) till över 45 miljarder dollar (310 miljarder kronor) till 2023.

– Astra Zeneca är färdiga med sin omvandling och har nu den rätta storleken, det rätta fokuset och de rätta medarbetarna för att leverera en av de mest spännande forskningsportföljerna i hela läkemedelsvärlden. Vi har fostrat en kultur av innovation där vetenskapen är i mitten av vad vi gör och i dag redovisar vi vår starkt förbättrade portfölj och dess kommersiella potential. Vi kommer att fortsätta skapa stora värden för aktieägarna med vår oberoende strategi, säger Pascal Soriot, vd för Astra Zeneca, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

De läkemedel och områden som företaget främst lyfter fram är trombocyt-aggregationshämmaren Brillique, Forxiga samt kombinationsbehandlingen med saxagliptin och dapagliflozin mot diabetes, en stark portfölj inom lungsjukdomar samt en stark expansion på tillväxtmarknader och då särskilt Kina där man redovisar en ökning på 22 procent för det första kvartalet 2014.

– Den allt tydligare framgången för vår oberoende strategi visar på våra framtida vinstmöjligheter. Dessa vinster bör enbart tillfalla Astra Zenecas aktieägare, säger Leif Johansson, ordförande i Astra Zeneca i en kommentar.

Vad Astra Zeneca försöker göra är att övertyga sina aktieägare om att framtidsutsikterna är bättre med ett självständigt Astra Zeneca än med ett uppköpt företag under Pfizers flagg. Allt för att försvåra ett fientligt bud från Pfizer direkt till Astra Zenecas aktieägare.

Samtidigt kommer uppgifter från Storbritannien om att Leif Johansson har varit i kontakt med den brittiske premiärministern David Cameron och uppmanat honom att inte agera för ett amerikanskt övertagande av Astra Zeneca.

Detta efter att det framkommit uppgifter om att den brittiske premiärministern inlett förhandlingar med Pfizer om garantier för att brittiska jobb skulle stanna kvar i landet.

Oppositionsledaren för Labour-partiet, Ed Miliband, gick till och med ut och anklagade den konservative Cameron för att agera “cheerleader” för Pfizer.

Enligt brittiska Financial Times ska Leif Johansson ha varnat David Cameron för att den brittiska regeringens aktiva engagemang med Pfizer skulle kunna få det amerikanska företaget att tro att britterna var för affären.

Varningen tog skruv och fick David Cameron att snabbt gå ut med ett uttalande om att Astra Zeneca hade “en fantastisk roll i den brittiska ekonomin”.

Pfizer å andra sidan har uttryckt en stor besvikelse över att Astra Zenecas styrelse åter tackade nej till deras höjda bud i fredags och att de inte ens vill komma till förhandlingsbordet.

I en intervju med Reuters säger Pfizers vd och styrelseordförande Ian Read att de nu kan tänka sig alla tänkbara strategier för att försöka ta över Astra Zeneca, inklusive ett fientligt bud.

På frågan om han inte trodde att ett fientligt bud skulle försvåra integrationen av bolagen svarade Ian Read, enligt Dagens Industri.

– Nej, det tycker jag inte, allt det gör är att fördröja planeringen.

Pfizer har nu fram till den 26 maj på sig att

Mest läst