Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Danskarna öppna för apotek på stormarknad

Temperaturen ökar i den danska apoteksdebatten inför det stundande beskedet från politiskt håll. Enligt en ny undersökning från Dansk Erhverv skulle 65 procent av danskarna välkomna att dagligvaruhandeln driver apotek på samma sätt som Ica gör i Sverige.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare argumenterar den Apotekerforeningen i Danmark intensivt för ett bibehållet system där endast apotekare får äga och driva apotek. På andra sidan i debatten finns näringslivets organ Dansk Erhverv som tvärtom vill liberalisera ägandet så att andra aktörer som butikskedjorna Matas och Coop ska få möjlighet att driva apotek.

Inom de närmaste veckorna kommer, enligt uppgifter till Svensk Farmaci, slutrapporten från den danska regeringens utredningsgrupp som väntas avgöra frågan. Uppdraget är att föreslå en modernisering av apotekssektorn.

Dansk Erhverv presenterar nu resultaten från en enkät där 1116 danskar fått svara på frågor om apoteken. Undersökningen redovisas på sajten Sundhedsguiden.

Enligt enkäten skulle 65 procent av danskarna inte ha några problem med att dagligvaruhandeln och aktörer som Matas driver apotek, förutsatt att farmaceutiskt utbildad personal finns tillgänglig.

12 procent av danskarna är missnöjda med väntetiderna på apoteken, och var femte dansk har ofta eller emellanåt upplevt problem med att få ut utskrivna receptläkemedel, enligt enkäten.

Andra läser