Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Bättre debatt om patientnytta i Danmark”

Nu är den danska Apotekerforeningens skrift där den svenska omregleringen tecknas i nyanser av svart färdig. En svensk farmaciprofil i Danmark tycker att debatten om patientnytta är betydligt bättre i Danmark än vad som var fallet inför den svenska apoteksreformen, och ger Apotekerforeningen beröm.

Som Svensk Farmaci skrev häromdagen motsätter sig danska Apotekerforeningen hårdnackat en liberalisering av apotekssektorn efter svensk modell, och lobbar hårt för att behålla det danska ägarmonopolet.

Idag har man presenterat en ny broschyr där den svenska omregleringen beskrivs i starkt negativa termer. Skriften med titeln “Liberaliseringen av den svenske apotekssektor – med svenskernes egna ord” finns att läsa här.

Sofia Kälvemark Sporrong, tidigare universitetslektor vid institutionen för farmaci, Uppsala universitet, är sedan ungefär ett år lektor i samfundsfarmaci vid Köpenhamns universitet.

Hon har under den tiden följt den danska apoteksdebatten på nära håll.

– En intressant reflektion är att det har varit mycket mer debatt kring patientnytta och patientsäkerhet än vad man var i närheten av i Sverige inför omregleringen. Och det tror jag Apotekerforeningen har bidragit till, det är deras starka sida, säger Sofia Kälvemark Sporrong.

– De främsta förespråkarna för omreglering är det danska konkurrensverket som inte tycker det är ok med ägarmonopol, men det finns inget större förändringstryck från befolkningen.

– Det finns för övrigt en intressant reglering här som innebär att om apoteken har för stor del av sin intjäning på handelsvaror så minskar deras läkemedelsmarginal. Ett sätt att försöka styra mot kärnverksamheten, säger Sofia Kälvemark Sporrong.

Antje Marquardsen är ordförande för Pharmadanmark, de danska apotekarnas fackförbund.

– Här i Danmark närmar sig nu tidpunkten då den statliga rapporten med rekommendationer om apotekssektorns framtid ska presenteras. Apotekarnas förening är uppenbarligen ganska pressad, inte minst för att det kanske mest “apoteksvänliga” partiet lämnade regeringskoalitionen för en månad sedan, säger hon.

Även Pharmadanmark vill behålla det nuvarande apotekssystemet i Danmark.

Andra läser